PREPARACIÓ D'OPOSICIONS SANITAT (oferta d'ocupació pública de 2024, per a personal gestionat per la Conselleria de Sanitat)

 
 
Dins del Pla de formació 2025 del Col·legi, hem volgut enguany oferir suport a les persones interessades en les oposicions de sanitat relacionades amb el DECRET 200/2024, de 30 de desembre, del Consell, d'aprovació de l'oferta d'ocupació pública de 2024, per a personal gestionat per la Conselleria de Sanitat.
29 PLACES DE TORN LLIURE 
29 PLACES DE PROMOCIÓ INTERNA
 
15 DE GENER A LES 18 H: Sessió seminari web de presentació de l'activitat i aclariment de dubtes. Enllaç a esta: *PRESENTACION PREPARACIÓ OPOSICIONS SANITAT
Enllaç de la videotelefonada: https://meet.google.com/eue-qbmi-hmd
 
DURACIÓ DE L'ACOMPANYAMENT: 
 
S'acompanyarà en el procés de preparació de l'oposició, tant en orientacions per a aconseguir els màxims punts en la fase de mèrits desenrotllant cursos, màsters i altres formacions que puntuen en el concurs oposició. Abans de les dates de les convocatòries de l'examen.
 
• Des de 5 febrer de 2025 fins a 31 de juny de 2025. Primer bloc del temari. S'intentarà facilitar els mesos d'estiu material per al qual desitge avançar durant estos mesos. 
• Des de 3 de setembre de 2025 al 30 de desembre de 2025. Segon bloc del temari. 
 
Núm. DE SESSIONS: 1 SESSIÓ SETMANAL ( dimecres)
HORARI: de 17 a 20 h
Núm. D'HORES PER *SESION: *3h
MODALITAT: En línia
LLOC: Plataforma de Tele formació del Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant i sessions de videoconferència setmanal GOOGLE *MEET
 
PERFIL DE L'ALUMNAT:
Professionals del Treball Social i estudiants de 4t curs de grau
 
OBJECTIUS DE L'ACCIÓ FORMATIVA:
L'objectiu de l'acció formativa va encaminada a aprovar l'examen d'oposició de treball social sanitari i aconseguir plaça en la Conselleria de Sanitat. 
Els objectius que en qualsevol dels casos s'aconseguiran, és conéixer les funcions dels treballadors socials sanitaris dins dels diferents servicis que existixen en sanitat, de la mateixa manera els protocols i procediments que en cadascun d'ells de desenrotllen, la normativa, i la legislació que ens competix en esta matèria. 
En el cas de no aconseguir plaça, es podran obtindre altres objectius, l'examen és puntuable en bossa de sanitat, per la qual cosa serà una fórmula per a poder treballar amb contractes en sanitat, i en moltes ocasions xicotets contractes s'acaben convertint en estatutaris interins.
Altres objectius són l'orientació i informació dels cursos i formació puntuable tant en bossa com en l'oposició. 
 
LES PROVES SELECTIVES PEL SISTEMA DE CONCURS OPOSICIÓ.
La fase d'oposició suposarà la realització per les persones aspirants d'un exercici eliminatori.
Per a les persones aspirants del torn lliure, l'exercici consistirà en la contestació d'un qüestionari, en el termini de 88 minuts. El qüestionari serà tipus test en forma de preguntes amb quatre respostes, de les quals només una d'elles serà la correcta de les quals 70 preguntes versaren sobre el contingut dels 38 temes que s'inclouen en la convocatòria anterior última convocatòria (Resolució de 17 de desembre de 2020, DOCV 25-01-21). 
D'este qüestionari, 5 de les preguntes versaran sobre el temari general i 5 sobre el temari de normativa sanitària comuna. 
Les 60 preguntes restants seran tant de caràcter teòric com pràctic i versaran sobre el contingut dels temes que constituïxen el temari específic.
La puntuació màxima en la fase d'oposició serà de 150 punts. 
Per a cada contestació valguda rebrà una valoració de 2,142 punts, es restarà 0.714 punts per respostes incorrectes i es deixarà sense valorar les preguntes no respostes. (nombres d'errors/3).
Es consideraran aprovades aquelles persones aspirants que obtinguen una puntuació igual o superior al 50% de la mitjana aritmètica amb un límit mínim de 67,5 punts.
 
CONTINGUT DE LES SESSIONS I DATES:
 
Temari general per a totes les categories i especialitats
1. La Constitució Espanyola de 1978: estructura i contingut. Drets i deures fonamentals, la seua garantia i suspensió. El Tribunal Constitucional. El defensor del poble. Reforma de la Constitució. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana: La Generalitat. Competències. Relacions amb l'Estat i altres Comunitats Autònomes. Relacions amb la unió europea. Acció Exterior. Administració local. Economia i Hisenda. Reforma de l'Estatut. Altres institucions de la Generalitat Valenciana.
2. La Llei de Govern Valencià: El Consell. Relacions del Consell i Corts. Administració pública de la Generalitat Valenciana. Responsabilitat dels membres del Consell i de l'administració Pública de la Generalitat Valenciana.
3. Pla d'Igualtat de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere. Polítiques públiques: Models de decisió. Avaluació de les polítiques públiques: indicadors. Ètica pública i bon govern. L'aplicació del principi de transparència en l'Administració Valenciana i el seu règim jurídic. Normativa aplicable en la Comunitat Valenciana en matèria de dependència i persones amb diversitat funcional.
4. Principis bàsics de seguretat de la informació. Protecció de dades de caràcter personal. Certificats electrònics i firma electrònica. Ús segur de mitjans tecnològics.
5. Lloc de treball: conceptes bàsics de l'ordinador, sistema operatiu i perifèrics. Dispositius mòbils.
6. Ferramentes ofimàtiques del lloc de treball. Tractaments de text. Fulls de càlcul. internet i ferramentes de col·laboració.
Temari normatiu sanitària comú per a totes les categories i especialitats
1. Normativa reguladora de la cartera de servicis comuns al Sistema Nacional de Salut i el procediment d'actualització.
2. Llei de Salut de la Comunitat Valenciana. Reglament sobre estructura, organització i funcionament de l'atenció sanitària en la Comunitat Valenciana.
3. Estatut Marc del personal estatutari dels servicis de salut. Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic. 
4. Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.
5. Reglament de selecció i provisió de personal estatutari al servici d'institucions sanitàries públiques del Sistema Valencià de Salut.
6. Jornada i horaris de treball, permisos, llicències, vacacions del personal al servici de les Institucions Sanitàries de la Generalitat Valenciana. Condicions del règim d'absències al treball per malaltia o accident que no donen lloc a deducció de retribucions. Retribucions de personal sanitari. Carrera professional i desenrotllament professional en l'àmbit de les institucions sanitàries.
7. Llei de Prevenció de Riscos Laborals.
Temari específic i bibliografia
1. Fonaments Ètics del Treball Social: Principis Ètics (codi *FITS), Codi Deontològic, la Declaració Universal de Drets Humans (1948), la Convenció de Nacions Unides de Drets del Xiquet (1989) i els seus protocols facultatius (2000). Normes de qualitat i el secret professional. Confidencialitat. Bioètica i Treball Social Sanitari.
2. Treball Social Sanitari. Antecedents històrics del Treball Social en l'àmbit de la salut. El treball social clínic.
3. Metodologia en Treball Social: El Mètode bàsic de Treball Social. Concepte i fases del procés (estudi, diagnòstic, planificació, execució i avaluació).
4. El diagnòstic social sanitari. L'entrevista en treball social. Tipus i aplicació metodològica.
5. Instruments de registre per al treball social sanitari. La història social. L'informe social. Escales i índexs de valoració: *Barthel, *Pfeiffer, *Apgar familiar, *Zarit, Gijón, Barber, Llop, Índex de *Katz, *TIRS i Escala *HoNOS.
6. La Història Sanitària Electrònica del pacient en atenció primària i hospitalària de la Comunitat Valenciana: Característiques i estructura de sistemes d'informació utilitzats. Classificació dels diagnòstics, procediments i recursos del treballador social en la Història Sanitària Electrònica.
7. Intervenció del treball social individual i familiar. Treball Social amb grups. El grup d'ajuda mútua. Grups socioeducatius. Intervenció en i amb grups.
8. Intervenció comunitària del Treball Social Sanitari. La investigació social en salut. Metodologia, tècniques i instruments.
9. Els determinants socials per a la salut. Treball Social Sanitari i desigualtats socials en salut. Indicadors socials de risc per a la salut. Observatori Valencià de la Salut. La cartera de servicis de treball social sanitari a la Comunitat Valenciana. La coordinació
sociosanitària.
10. La intervenció del treball social sanitari en atenció primària I: Atenció Primària de Salut, principis i organització. Declaració de *Astana. Programes del treball social en el medi escolar, amb població migrant, persones majors, atenció domiciliària. Protocol de desprotecció en persones adultes.
11. La intervenció del treball social sanitari en atenció primària II i en Unitat de Suport: Programes de programes de l'embaràs, part i puerperi, i interrupció voluntària de l'embaràs. La intervenció del/la treballador/a social en Centres de Salut Sexual i Reproductiva. Protocol d'actuació sanitària davant la mutilació genital femenina.
12. La intervenció del treball social sanitari en l'abordatge de la Salut Mental: Objectius i activitats d'intervenció en els diferents dispositius assistencials. L'Estratègia de Salut Mental de la Comunitat Valenciana. El Pla d'atenció integral a les persones amb trastorn mental greu.
13. La intervenció del treball social sanitari en l'àmbit de les drogodependències i altres trastorns addictius en la Comunitat Valenciana. Els recursos sociosanitaris en addiccions.
14. La intervenció del treball social sanitari en hospitals I: Protocols bàsic d'intervenció, de localització de familiars per *éxitus,
davant una donació d'òrgans, tractament directament observat amb pacients tuberculosos, en *pre post trasplante, davant una adopció, i davant presumptes incapaces.
15. La intervenció del treball social sanitari en hospitals II: Protocol de Planificació de l'Alta Hospitalària. La Unitat d'Hospitalització de Domicili.
16. La intervenció del treball social sanitari en hospitals III: Hospitals de Crònics i Llarga Estada.
17. La intervenció del treball social sanitari amb població Infantil i adolescent. Detecció i abordatge de les situacions de desprotecció o maltractament infantil en el sistema sanitari. Full de notificació per a l'atenció sociosanitària infantil i la protecció de menors.
18. La intervenció del treball social sanitari amb dones víctimes de violència de gènere. Protocol per a l'atenció sanitària de la Violència de Gènere (PDA). Violència de Gènere en dones amb addiccions. Drets de les dones víctimes de Violència de Gènere.
19. La intervenció del treball social sanitari en pacients crònics i pacients pal·liatius. Estratègia per a l'atenció a crònics a la Comunitat Valenciana. Pla integral de cures pal·liatives. El document de voluntats anticipades en la Comunitat Valenciana.
20. La intervenció del treball social sanitari en la tramitació de la targeta sanitària *SIP, per al desenrotllament de l'accés als Programes de Salut Pública de la Comunitat Valenciana per a la població no assegurada en el sistema nacional de salut.
21. Catàleg de prestacions sanitàries específiques a la Comunitat Valenciana: règim d'aportació farmacèutica, prestacions ortoprotètiques, reembossament de gastos. Drets i obligacions del pacient. El consentiment informat.
22. Catàleg de prestacions i servicis de l'INSS I: assistència sanitària, prestacions per naixement i cura de menor, corresponsabilitat en la cura del lactant, risc en l'embaràs, risc durant la lactància natural i cura de menors afectats per càncer o una altra malaltia greu. 
23. Catàleg de prestacions i servicis de l'INSS II: incapacitat temporal, incapacitat permanent, jubilació, mort i supervivència, prestacions familiars, pensions no contributives d'invalidesa i jubilació.
24. Reconeixement de discapacitat. Aplicacions del reconeixement com a persona amb diversitat funcional.
25. Atenció sociosanitària en persones dependents i les seues famílies. Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les Persones en Situació de Dependència i el seu desenrotllament normatiu a la Comunitat Valenciana. L'atenció a les famílies cuidadores de persones dependents. Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de Servicis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana.
 
METODOLOGIA:
Per a esta formació s'ha definit els següents espais:
Classes setmanals en línia els dimecres de 17 a 20 h hores, via GOOGLE *MEET. Las sesiones no serán grabadas.
A més, el curs tindrà disponible un espai en la Plataforma *Moodle de Tele formació del Col·legi on s'aniran pujant els temes progressivament, i es podrà accedir a material complementari.
Tindrà disponible un fòrum per a compartir consultes i reflexions, i es facilita l'acompanyament personalitzat per a resoldre dubtes del procés selectiu.
A més, es programaran sessions d'orientació i tècniques d'estudis per a acompanyar en el procés.
 
PROFESSORAT:
Alejandra Agulló García. Treballadora Social Sanitària en la Conselleria de Sanitat, amb 15 anys d'experiència. Ha realitzat funcions d'atenció primària en centres de salut, ha treballat en hospitals d'aguts, i en unitats de suport en salut mental tant en adults com unitats de *infanto juvenil. Actualment exercix la seua activitat en l'àmbit hospitalari en una unitat de salut mental en domicili amb pacients amb diagnostique *TMG i que estan desvinculats i sense adherència als tractaments i la unitat de referència. Ho componen un equip multidisciplinari (Psiquiatre, Infermer, Terapeuta ocupacional i Treballadora Social) denominat *ETAC. 
Té experiència en formació d'oposicions, en formació en Comissions d'igualtat, de Comissió de bioètica, en violència de gènere i experiència en primera persona en la preparació de l'oposició de sanitat, aconseguint plaça en 2024. 
 
CERTIFICACIÓ
L'alumne/a ha de tindre en compte que este tipus de cursos són de preparació per a les proves, no són cursos d'especialització ni es cursen per a obtindre mèrits i per tant no tenen per què ser baremar-los en convocatòries d'ocupació pública, per això el col·legi no emetrà certificats de les mateixos.
 
INSCRIPCIONS:
La inscripció estarà oberta al llarg de l'any, quan una persona estiga interessada a formar part d'este procés de formació haurà d'emplenar el formulari d'inscripció almenys 15 dies abans de l'1 del següent mes.
1. Després de la inscripció se li indicarà si compta amb plaça i se li donaran les instruccions del pagament, facilitant-li l'enllaç a la *TPV a través del que haurà de fer l'ingrés de la mensualitat de l'1 al 5 de cada mes mentres romanga en el pla de formació.
3. Després de realitzar el pagament cada mes haurà de manar el justificant de pagament al Col·legi per correu electrònic formacion@cotsalacant.es
Quan es detecte el primer impagament d'una mensualitat, s'informarà per e-mail a l'alumne/al fet que haurà de fer-ho al més prompte possible. En cas que l'impagament persistisca, o el mes següent torne a retardar-se en el pagament de la quota, es procedirà a comunicar-li la seua baixa en el curs i el deute serà reclamat per part del Col·legi.
 
CONDICIONS GENERALS/NORMES VINCULANTS:
Per a ser baixa serà necessari notificar-ho abans del 20 del mes en curs perquè siga efectiu al mes següent.
 
PREU:
El cost per als alumnes serà de 100€/ mes Els preus són sempre per mes complet.
 
PERÍODE DE MATRÍCULA: El formulari de matrícula s'obrirà el 8 de gener a les *17h. La inscripció estarà oberta al llarg de l'any, quan una persona estiga interessada a formar part d'este procés de formació haurà d'emplenar el formulari d'inscripció almenys 15 dies abans de l'1 del següent mes.
 
COM EM MATRICULE:
Una vegada s'òbriga el formulari de matrícula hauràs d'emplenar-lo, enviar-lo i esperar que, a través del correu electrònic des de l'àrea de formació, se't confirme que comptes amb plaça i se't faciliten les instruccions per a fer el pagament. 
 
FORMULARI DE MATRÍCULA (El formulari de matrícula s'obrirà el 8 de gener a les 17h)
 
Per a contactar amb l'àrea de formació:
 Correu: formacion@cotsalacant.es
Telèfon: 609589873.
 
 
 
 

Logo de Sempre Teua - la teua llengua
Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
Logo de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

Compartir en...

© Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant

Aquesta web utilitza cookies…+info