Viure en les organitzacions forma part de la nostra vida quotidiana. En les organitzacions laborals passem, aproximadament, un terç del nostre temps, i és un dels sistemes que en grau més alt afecta a la nostra salut física i mental. Part de la nostra identitat està formada per la nostra pertinença i acompliment en Institucions i Organitzacions Laborals.
La necessitat de cuidar-se i ser cuidat per a poder exercixen el rol de “ajudar als altres” amb el menor desgaste professional possible, ha portat amb si en els últims anys a la formulació d'estratègies personals, d'equip i organitzacionals, a vegades sense identificar els problemes generadors d'eixe desgast. Estes estratègies poden ser més útils, si les analitzem i contextualitzem des d'un enfocament sistèmic en el qual estiga involucrat l'individu, l'equip, l'organització i la xarxa assistencial.
OBJECTIUS GENERALS:
Desenrotllar un espai de reflexió conjunta des de l'enfocament sistèmic sobre la influència de les organitzacions laborals sociosanitàries i socioeducatives en el benestar psicològic i desenrotllament personal de les “professionals d'ajuda”.
OBJECTIUS ESPECÍFICS:
Identificar les causes socials, organitzacionals i personals que produïxen el *burnout i el *boreout en les professions d'ajuda.
Reconéixer les emocions i necessitats psicològiques que es mobilitzen en les relacions del context laboral
Mostrar alguns factors de protecció personal i d'equip per a cuidar-se i cuidar en l'acompliment del rol professional.
Adquirir estratègies personals d'intervenció per a navegar en les organitzacions de servicis socials, sociosanitàries i socioeducatives evitant el desgast professional.
Proposar algunes estratègies organitzatives des de les Institucions Públiques que eviten el “desgast professional” i fomenten el benestar i creixement de les professionals.
Núm. DE SESSIONS: 5
DATES: 3,5,10, 12 y 17 de juny ( dimarts i dijous)
HORARI: 16,30 A 20,30 H
Núm. D'HORES PER *SESION: 4 H
Núm. D'HORES TOTALS: 20 H
MODALITAT: Presencial
LLOC: C/ Pintor Murillo 27,29 entl. Alacant
COST PER AL/LA ALUMNE/A: Activitat gratuïta subvencionada pel COTSA
DIRIGIT A: Treballadors/as socials col·legiats en el COTSA.
DOCENT : Román *Pinedo Esteban
És Llicenciat en Psicologia (1978), amb núm. col·legiat CV0258. Psicòleg de l'Aj. d'Alacant des de gener de 1982. Cap de Servici de Coordinació de Projectes (Presidència) de l'Aj. d'Alacant des d'1 de Juliol de 2001 fins a 21 d'agost de 2023. Ha exercit diversos càrrecs de responsabilitat des de fa 37 anys (Coordinador S. Psicopedagògic Municipal. Cap de programes de Família i Infància, Cap de Servici de Sanitat i Servicis socials, Tècnic de la Xarxa nacional de *Aytos. *Kaleidosred,.), dirigint i coordinant equips de treball i relacions entre servicis, institucions i entitats públiques i privades relacionades amb Benestar social, Sanitat, Cooperació al desenrotllament, Participació ciutadana i Desenrotllament urbà sostenible.
Psicoterapeuta Familiar acreditat de la *ATFCV. Col·laborador docent en el Centre *Lucentum – Teràpia Relacional sistèmic Familiar.
En l'àmbit privat ha exercit com a psicoterapeuta en diversos Centres de Psicologia des de l'any 1988. Ha coordinat Escoles de Pares, grups de creixement i autoajuda en centres escolars de la província d'Alacant i diferents *Ong’s (Creu Roja, *PANUDES, …).
Román *Pinedo té Formació en: Lideratge de Projectes, autoconeixement i *coaching professional. Planificació i Avaluació de Projectes socials i de Projectes europeus. Teràpia Familiar sistèmica. Psicoanàlisi i Psicologia Grupal. *Psicodiagnóstico i Tècniques projectives.
Ha desenrotllat labors docents en diverses Administracions Públiques, Universitat, *Ong’s i centres privats, impartint cursos i seminaris en els àmbits de: Atenció al ciutadà. Treball en equip. Cura i Autocura dels “professionals en les Organitzacions.Planificació i Avaluació de Projectes socials. Projectes d'Inclusió social. Intervenció psicosocial. Teràpia Familiar sistèmica. Psicopatologia des d'un enfocament sistèmic. Ha exercit com a mentor durant 4 mesos en el programa “Brúixola” de la Facultat de *ADE de la Universitat d'Alacant.
METODOLOGIA I ASSISTÈNCIA:
Utilitzarem la metodologia de "Taller" teoricopràctic, a través de:
- Exposicions i debats grupals
- Exercicis de "dinàmica grupal”: Escultures. Rol-*playing. Dibuixos grupals. Cadires cooperatives, ….
- Utilització de qüestionaris sobre la cura i la promoció d'entorns saludables en les organitzacions.
Serà requisit imprescindible per a considerar que el procés s'ha culminat amb aprofitament assistir almenys al 80% de les hores lectives, per la qual cosa només es podrà comptar amb una falta justificada o no en tot el procés.
PERÍODE DE MATRÍCULA: Del 15 d'ABRIL a les *17h fins a cobrir places.
COM EM MATRICULE:
Emplena el formulari, enviar-lo i esperar que, a través del correu electrònic des de l'àrea de formació, se't confirme que comptes amb plaça .Tindran prioritat d'admissió els treballadors socials col·legiats/as en el COTSA que desenrotllen la seua labor en entitats del tercer sector o sanitàries.
A les persones que siguen admeses i no complisquen amb els requisits d'assistència se'ls cobrarà el cost del curs, en el cas que la seua plaça no puga ser coberta amb l'antelació suficient , entenent que l'aprofitament d'esta plaça s'ha perdut , al marge de les raons que hagueren motivat la no assistència.
Per a contactar amb l'àrea de formació:
Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport