L'INFORME SOCIAL EN ELS PROCEDIMENT JUDICIALS SOBRE PROVISIÓ DE SUPORT A PERSONES AMB DISCAPACITAT

15.02.2022

                                                    

COMPLET

Inici del curs:  14 de març
Finalització del curs: 26 d'abril
Núm. d'hores lectives: 40
Distribució: El curs té una duració de 30 hores teòriques en línia a través de plataforma moodle i 10 hores presencials *virtualesa través de la plataforma GOOGLE MEET. La part en línia tindrà una duració de tres setmanes.     
Dirigit: Treballadors/as socials col·legiats/as.Tindran prioritat els professionals col·legiats/as en el COTSA i dins d'aquests/as les persones adscrites al torn de perits del col·legi.


PROFESSORA: Josefa Moreno Román. Treballadora Social. Criminòloga. Directora Gabinet JMR. TREBALL SOCIAL

 

JUSTIFICACIÓ 

 

El 3 de setembre de 2021 va entrar en vigor la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seua capacitat jurídica, que ha suposat l'adaptació del nostre ordenament jurídic a les exigències de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (Nova York, 2006), que va ser ratificada per Espanya al novembre de 2007.

Amb aquesta nova regulació passem d'un procés de modificació de la capacitat de la persona que donava lloc, a vegades, a la incapacitació d'aquesta, a un procés de provisió de suports a la persona amb discapacitat en la mesura de les seues necessitats, que va donar lloc a una resolució judicial que determinarà els actes en els quals la persona amb discapacitat requerisca d'aqueixos suports.

Quant a les proves preceptives per a establir les mesures judicials de suport la llei exigeix, entre altres proves, un dictamen social que aconselle les mesures de suport que resulten idònies en cada cas per a la persona amb discapacitat.

En les conclusions de les Jornades de Fiscals Especialistes de les Seccions d'Atenció a Persones amb Discapacitat i Majors, celebrades a Madrid els dies 27 i 28 de setembre de 2021, es recullen quant a la tramitació o objecte de les diligències processals, que la informació sociofamiliar per a aquests informes pericials es recaptarà, entre altres, dels serveis socials municipals competents.

Davant aquesta realitat  i tenint en compte el que pot significar en la vida d'una persona el tindre mesures de suport que li permeten poder exercir la seua capacitat jurídica en igualtat de condicions amb les altres persones, entenem que aquests informes han de ser realitzats des de la màxima rigorositat, valorant i individualitzant aquestes mesures, i tenint en compte tots els requisits legals i formals que la llei exigeix per a l'adopció d'aquestes.

 

COMPETÈNCIES

Capacitat per a conéixer el marc normatiu legislatiu referencial per a l'adopció de les mesures de suport a persones amb discapacitat.
Capacitat per a conéixer les mesures de suport així com els requisits legals i formals per a l'adopció d'aquestes.
Capacitat per a conéixer el procés avaluatiu i poder aconsellar les mesures de suport que resulten idònies en cada cas per a la persona amb discapacitat.
Capacitat per a conéixer i aplicar tot el procés metodològic - tècniques, instruments i variables a estudiar – per a la proposta de les mesures de suport.  


 OBJECTIUS

Oferir una formació especialitzada per a la realització d'informes socials en els procediments sobre l'adopció de mesures judicials de suport a persones amb discapacitat.
Dotar a l'alumnat de la metodologia d'avaluació social, presentant les tècniques, instruments i variables a estudiar, així com les pautes teòrica-pràctiques per a la realització d'aquests informes en els procediments sobre l'adopció de mesures judicials de suport a persones amb discapacitat.


PROGRAMA

 

Mòdul I. Marc normatiu legislatiu

Tema 1. Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat.

1.1. Antecedents legislatius a la Convenció.

1.2. Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat.

Tema 2. Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seua capacitat jurídica.

2.1. Antecedents legislatius: la capacitat jurídica i la capacitat d'obrar.

2.2. Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seua capacitat jurídica.

Tema 3. Codi Civil. De les mesures de suport a les persones amb discapacitat per a l'exercici de la seua capacitat jurídica.

Tema 4.  Llei 15/2015, de 2 de juliol, de la Jurisdicció Voluntària. De l'expedient de provisió de mesures judicials de suport a persones amb discapacitat.

Tema 5. Llei 1/2000, de 7 de gener, d'Enjudiciament Civil. Dels processos sobre provisió de mesures judicials de suport a les persones amb discapacitat.

 

Mòdul II. De les mesures de suport a les persones amb discapacitat per a l'exercici de la seua capacitat jurídica

Introducció.

Tema 1. De les mesures de suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seua capacitat jurídica

1.1. De les mesures voluntàries de suport 

1.2. De la Guarda de fet

1.3.  De les mesures legals o judicials

            1.3.1. De la *Curatela

            1.3.2. Del Defensor Judicial

1.4. Persones prestadores de les mesures de suport

1.5. Procediments judicials per a l'adopció de mesures de suport

1.6. Procés de revisió de les mesures

1.7. Processos de nomenament de persones de suport per remoció, defunció o excusa de l'anterior

 

Mòdul  III. Realització  d'informes socials en els procediments sobre provisió de mesures judicials de suport a persones amb discapacitat

Tema 1. L'informe social en els procediments sobre provisió de mesures judicials de suport a persones amb discapacitat.

Tema 2. Metodologia d'avaluació social.

2.1. Protocol d'avaluació per a l'estudi de les mesures judicials de suport.

2.2. Tècniques i instruments: aplicació pràctica en els processos sobre provisió de mesures judicials de suport. 

2.3. Variables a estudiar per a l'establiment de les mesures de suport. 

Tema 3. Estructura i contingut de l'informe social.

           

Mòdul IV. Casos pràctics

 

Bibliografia

Annexos especialitzats

 

METODOLOGIA

El curs consta de 40 hores i està compost d'un material didàctic dividit en quatre mòduls, tres teòrics on es desenvolupa l'exposició de tot el temari i un pràctic; així mateix, aquest contingut es complementa amb un ampli material de consulta i/o ampliació i bibliografia especialitzada.

El curs té una duració de 30 hores teòriques en línia a través de plataforma *moodle i 10 hores presencials virtuals. La part en línia tindrà una duració de tres setmanes.     

Al llarg de les tres setmanes de duració de la part teòrica, l'alumnat haurà de realitzar cada setmana una aportació al fòrum, obligatòria, relatives al mòdul corresponent. Serà la tutora l'encarregada d'obrir el fil del debat, dinamitzar el mateix i realitzar el seguiment de l'alumnat en les seues aportacions. Així mateix, s'haurà de realitzar un qüestionari tipus test de cada mòdul. Aquests qüestionaris es podran repetir tantes vegades com siguen necessàries, no donant-se per vàlid el mateix fins que no s'aconseguisca un 100% de les respostes correctes. 

En finalitzar la part teòrica tindran lloc les sessions presencials virtuals (10 hores) els dies 19, 22 i 26 d'abril en horari  de 17 a 20,30 els dies 19 i 22, i de 17 a 20 el dia 26. En aquestes sessions treballarem la metodologia i pautes per a la realització dels informes socials per als procediments sobre l'adopció de mesures judicials de suport a persones amb discapacitat. Així mateix, es desenvoluparà la seua estructura i contingut.     

El curs no se certifica per parts, per a poder superar el curs i optar al certificat s'ha de realitzar el curs complet; per a això s'han tindre totes les aportacions als fòrums setmanals fetes, tots els qüestionaris dels mòduls realitzats al 100% correctes sense excepció, i assistir a les sessions presencials virtuals.

 

AVALUACIÓ

 

S'estarà APTA o APTE en el curs si: 

 

En la part teòrica en línia: s'han realitzat totes les aportacions setmanals dins dels terminis establits en el calendari del curs, així com tots els qüestionaris al 100% correcte. 
En la part pràctica (sessions virtuals): s'ha assistit, almenys, al 80% de les hores establides per a aquestes sessions. 


S'estarà NO APTA o NO APTE en el curs si:

 

En la part teòrica en línia: no s'han realitzat totes les aportacions setmanals dins dels terminis establits en el calendari del curs. No es tenen tots els qüestionaris realitzats al 100% correcte.
En la part pràctica (sessions virtuals): no s'ha assistit, almenys, al 80% de les hores establides per a aquestes sessions. 


El curs no se certifica per parts, per a superar-lo s'ha de tindre les dues parts completes, la part teòrica i la part pràctica.

 

 

MATRÍCULA:


Nota:

Les persones col·legiades en altres Col·legis Professionals de Treball Social, tindran dret al preu del curs establit en l'opció " col·legiat/a en actiu", sempre que adjunten justificant del seu col·legi de referència de trobar-se al corrent de quotes.

Les beques que ofereix el col·legi van dirigides a col·legiats/as del COTSA.

Tindran prioritat d'admissió les persones col·legiades adscrites al torn de perits del cotsa, després les persones col·legiades en el COTSA i finalment les persones col·legiades en altres col·legis professionals de TS.

 

COST:

 

PERSONES COL·LEGIADES EN EL COTSA:

El col·legi becarà als seus col·legiats/as amb una beca del 44% del preu.

 

 Col·legiats/as COTSA en actiu 120 euros - beca de 44%:   67 € 

Col·legiats/as COTSA en desocupació  105 euros - beca del 44% : 58 €

a.- Col·legiat/a en desocupació que no perceben prestació per desocupació.

b.- Col·legiat/a en desocupació que perceben una prestació per desocupació igual o menor que el subsidi per desocupació vigent a cada moment .

c.- Col·legiat/a en actiu que perceben un salari igual o menor que el subsidi per desocupació vigent a cada moment .

 

 

PERSONES COL·LEGIADES EN ALTRES COL·LEGIS PROFESSIONALS DE TREBALL SOCIAL:

Persona col·legiada en altres col·legis professionals de Treball Social en actiu: 120 €

Persones col·legiades en altres col·legis professionals de Treball Social desocupades:     105 €

a.- Col·legiat/a en desocupació que no perceben prestació per desocupació.

b.- Col·legiat/a en desocupació que perceben una prestació per desocupació igual o menor que el subsidi per desocupació vigent a cada moment .

c.- Col·legiat/a en actiu que perceben un salari igual o menor que el subsidi per desocupació vigent a cada moment .

 

 

 


PERÍODE DE MATRÍCULA: Del 23 de febrer al 9 de març o fins a cobrir les places.

 

FORMULARI DE MATRÍCULA ( s'obrirà el 23 de febrer a les 17h)COMPLETO)

 

COM EM MATRICULE:

Una vegada s'òbriga el formulari de matrícula hauràs de  emplenar-lo , enviar-lo i esperar que a través del correu electrònic des de l'àrea de formació, se't confirme que comptes amb plaça i se't faciliten les instruccions per a fer el pagament. 

 


Per a contactar amb l'àrea de formació:

 Correu: formacion@cotsalacant.es

Telèfon: 609589873.

 

Normes de devolució de cursos anul·lats pels inscrits:

Fins a quatre dies abans, devolució íntegra de l'import del curs.

Després del quart dia fins al mateix dia del curs se'ls retornarà el 30% de l'import d'aquest.

Només s'acceptaran devolucions per malaltia o treball degudament justificats o defunció familiar. 

 

NORMES GENERALS RELACIONADES AMB FORMACIÓ

 

Logo de Sempre Teua - la teua llengua
Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
Logo de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

Compartir en...

© Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant

Aquesta web utilitza cookies…+info