CURSE "LA PROVA PERICIAL SOCIAL EN CASOS D'ACCIDENTS DE TRÀNSIT, LABORALS I NEGLIGÈNCIES MÈDIQUES”

18.09.2020

DURACIÓ: 250 hores.

MODALITAT: Semipresencial.  Sessions pràctiques virtuals

ENTITAT / DOCENT QUE HO IMPARTEIX: Josefa Moreno Román. Treballadora Social. Criminòloga. Directora Gabinet **JMR. TREBALL SOCIAL

DATA D'INICI I FINALITZACIÓ: Des del 16 de novembre de 2020 al 13 d'abril de 2021

MODALITAT: 

Part teòrica: virtual a través de la plataforma de la professora .

Part pràctica: Els dies 6,12 , 13 y 19 d'abril de 2021 a través de la plataforma de videoconferències webex del col·legi en horari de 17 a 21h.   


      

 JUSTIFICACIÓ DEL CURS

Des del Col·legi Oficial de Treball Social, en col·laboració amb JMR TREBALL SOCIAL continuem apostant per l'especialització en peritatge social, motiu pel qual oferim aquest nou curs de peritatges socials en casos d'accidents de trànsit, laborals i negligències mèdiques. 

Al gener de 2016 va entrar en vigor la Llei 35/2015, de 22 de setembre, de reforma del sistema per a la valoració dels danys i perjudicis causats a les persones en accidents de circulació, coneguda com a “barem de danys” o “barem d'indemnitzacions per accidents de trànsit”, la qual es configura com un avanç en el sistema de danys, obrint una nova etapa quant a la valoració del mateix es refereix.

Un dels danys susceptible de poder ser indemnitzats, introduït en aquest nou barem, és la pèrdua de qualitat de vida, entenent la Llei aquesta pèrdua com el mal ocasionat per un fet generador de responsabilitat i susceptible de ser mesurat de forma objectiva i evident per a, posteriorment, s'indemnitzat o compensat.

En el marc del nou barem s'entén que hi ha una pèrdua de qualitat de vida quan es veuen limitades o anul·lades l'autonomia personal de la persona per a realitzar les activitats essencials de la vida ordinària, o el seu desenvolupament personal mitjançant activitats laborals (desenvolupament d'una formació i acompliment de professió o treball) i no laborals (gaudi i plaer, oci, activitat sexual, esports, etc.).

Qualsevol fet lesiu com pot ser un accident de trànsit, laboral o una negligència mèdica, pot tenir com a resultat des de la mort fins a lesions permanents o temporals. Aquestes seqüeles tindran un impacte d'especial rellevància, a vegades per a tota la vida, en les àrees personal, familiar, social, econòmica, de salut, laboral, d'oci, relacional, així com una disminució d'ingressos o un augment de les despeses. Tots aquests desajustaments es veuran traduïts en una pèrdua de qualitat de vida, no solament per a la víctima directa del fet lesiu, sinó també per a tot el seu nucli familiar i/o relacional.

Podem afirmar que un informe mèdic per se no valora ni concreta aquesta afectació de la qualitat de vida tal com l'entén la Llei en tots els seus vessants. És per això que el dictamen pericial social es fa imprescindible per a poder valorar i quantificar, en tota la seua extensió i gravetat, totes i cadascuna de les àrees socials que s'hagen pogut veure afectades i/o alterades com a resultat del fet lesiu. Davant aquesta realitat, el dictamen pericial social es fa imprescindible per a poder contribuir a un millor rescabalament indemnitzatori per a les víctimes, ja siguen directes o indirectes. 

Per tant, no serà sinó a través d'un informe pericial social que es puga valorar el context soci familiar de la víctima per a mesurar l'abast real del perjudici derivat del fet lesiu, així com el grau d'afectació d'aquesta pèrdua de qualitat de vida, podent servir aquest informe per a acreditar la quantificació d'aquests perjudicis morals per la pèrdua de qualitat de vida tant de la víctima com dels seus familiars, identificant tots els elements necessaris per a poder realitzar una petició d'indemnització ja siga en els casos de defunció de la víctima, per lesions temporals o per seqüeles.

Des del mateix moment en què aquest nou barem considera com a mal moral la pèrdua de qualitat de vida i tot el que això comporta de pèrdua d'autonomia personal, així com els paràmetres a valorar, podem afirmar tal com assenyala Ferri (2017, p. 23), que estem davant conceptes inherents al Treball Social, estant justificada l'actuació del Treball Social Forense, i, per tant, la figura de les i els perits socials. 



OBJECTIUS  

Oferir una formació especialitzada per a la realització d'informes pericials socials en casos d'accidents de trànsit, laborals i negligències mèdiques. 
Contextualitzar el mal social com a concepte indemnitzatori en el nou barem. 
Valorar la pèrdua de qualitat de vida com a objecte pericial per part del Treball Social Forense.
Presentar els diferents objectes pericials susceptibles de ser valorats des del Treball Social Forense.
Dotar a l'alumnat de la metodologia, tècniques i instruments precisos per a la realització de peritatges socials en casos d'accident de trànsit, laborals i negligència mèdica, oferint-los el protocol d'avaluació, les pautes i els procediments necessaris, tant a nivell teòric com pràctic, per a la realització d'aquests informes.
Entrenar a l'alumnat perquè desenvolupen com a perits les habilitats necessàries per a una bona exposició i una millor defensa del seu dictamen pericial en la vista oral.


CONTINGUTS



Mòdul I

 Treball Social i Administració de Justícia.

Tema 1. Treball Social i Administració de Justícia.

Tema. Administració de Justícia. Ordres Jurisdiccionals. Jutjats i Tribunals. Competències.



Mòdul II

 MARC NORMATIU LEGISLATIU

           Introducció.

Tema 1. Codi Deontològic de Treball Social.

Tema 2. Llei 1/2000, de 7 de gener, d'Enjudiciament Civil

Tema 3. Llei 1/1996, de 10 de gener, d'Assistència Jurídica Gratuïta i Reial decret 996/2003, de 25 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament d'assistència jurídica gratuïta. 

Tema 4. Llei 4/2015, de 27 d'abril, de l'Estatut de la víctima.

Tema 5. Decret legislatiu 8/2004, de de 28 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre responsabilitat civil i segur en la circulació de vehicles a motor

Tema 6. Llei 35/2015, de 22 de setembre, de reforma del sistema per a la valoració dels danys i perjudici causats a les persones en accidents de circulació

Tema 7. Reial decret 1148/2015, de 18 de desembre, pel qual es regula la realització de perícies a sol·licitud de particulars pels Instituts de Medicina Legal i Ciències Forenses, en les reclamacions extrajudicials per fets relatius a la circulació de vehicles a motor

Tema 8. Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei General de la Seguretat Social

Tema 9. Llei 36/2011, de 10 d'octubre, reguladora de la jurisdicció social

Tema 10. Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals.


Mòdul III

 conceptes

Introducció.

Tema 1. Conceptes jurídics

Tema 2. Conceptes referits a accidents de trànsit, laborals i negligències mèdiques. 



Mòdul IV

 Els accidents de circulació com a problema de salut pública

Introducció

Tema 1. Les víctimes dels accidents de circulació.

Tema 2. La seguretat viària des de la perspectiva de gènere

Tema 3. Els costos socials i econòmics de les lesions causades pels accidents de circulació.



Mòdul V
 Els accidents LABORALS i les negligències mèdiques

Tema 1. Els accidents laborals

Tema 2. Les víctimes dels accidents laborals

Tema 3. Els costos socials i econòmics de les lesions causades pels accidents laborals

Tema 4. Les negligències mèdiques



MÒDUL VI

 DEPENDÈNCIA I DISCAPACITAT

Tema 1. Concepte

Tema 2. Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència

Tema 3. Barem de Valoració de la Dependència. 



MÒDUL VII

DEL DICTAMEN DE perits

Tema 1. Del dictamen de perits.

El dictamen de perits.
Designació de perits: perit judicial i perit de part.
Obligacions dels perits.
Emissió el dictamen.
Recusació, tatxa i abstenció dels perits
Tema 2. Actuació dels perits en la vista oral. La Ratificació.

La pràctica de la prova en l'acte del judici.
L'oratòria. Habilitats de l'o la perit. 


MÒDUL VIII

 EL DICTAMEN PERICIAL SOCIAL. METODOLOGIA. CONTINGUT

Tema 1. Protocol d'avaluació

Introducció
Fases del procés perícia
Tema 2. Tècniques i instruments. Aplicació pràctica en els casos d'accidents de trànsit, laborals i negligències mèdiques.

Tema 3. Estructura i contingut del dictamen pericial social.  



MÒDUL IX

 PERITATGES SOCIALS EN CASOS D'ACCIDENTS DE TRÀNSIT, LABORALS I NEGLIGÈNCIES MÈDIQUES

Introducció

Tema 1. La pèrdua de qualitat de vida com a objecte pericial per part del Treball Social Forense

Tema 2. El dictamen pericial social en casos d'accidents de trànsit, laborals i negligència mèdiques

  Introducció.
  El barem de trànsit i la seua aplicació analògica als accidents laborals i negligències mèdiques
Tema 3. Objectes pericials a valorar per part del Treball Social Forense

 El perjudici personal bàsic, el perjudici personal particular     i el perjudici patrimonial. 
Objectes pericials
Indemnitzacions per causa de mort.
Indemnitzacions per seqüeles. 
Indemnitzacions per Lesions temporals


MÒDUL X

 PROFESSIONALS DEL TREBALL SOCIAL EN L'EXERCICI LLIURE

Introducció. 

Tema 1. Els honoraris professionals

Perit judicial.
Perit de part.
Tema 2. La facturació com a perits

L'estudi de necessitats
El pressupost
La minuta
L'emissió de factura.
  Tema 3. Qüestions pràctiques.



MÒDUL XI. CASOS PRÀCTICS


BIBLIOGRAFIA I ANNEXOS ESPECIALITZATS


 METODOLOGIA

El curs consta de 250 hores i està compost d'un material didàctic dividit en onze mòduls, deu teòrics on es desenvolupa l'exposició de tot el temari i un pràctic; així mateix, aquest contingut es complementa amb un ampli material de consulta i/o ampliació i bibliografia especialitzada.

El curs té una duració de 235 hores teòriques i 15 presencials. La part teòrica tindrà una duració de 16 setmanes, 15 hores de formació per setmana.  

 el llarg de les 16 setmanes de duració de la part teòrica, l'alumnat haurà de realitzar cada setmana dues aportacions al fòrum, obligatòries, relatives al tema corresponent. Serà la tutora l'encarregada d'obrir el fil del debat, dinamitzar el mateix i realitzar el seguiment de l'alumnat en les seues aportacions. Així mateix, s'haurà de realitzar un qüestionari tipus test de cada mòdul. Aquests qüestionaris es podran repetir tantes vegades com siguen necessàries, no donant-se per vàlid el mateix fins que no s'aconseguisca un 100% de les respostes correctes. 

En finalitzar la part teòrica tindran lloc les sessions presencials virtuals, de 15 hores de duració que es realitzaran els dies 5,6,12 i 13 d'abril donen horari de 17 a 21h. En aquestes sessions a través de la Plataforma Webex del Col·legi de vídeo conferència, treballarem les pautes, metodologia i procediments per a la realització dels informes pericials en casos d'accidents de trànsit, laborals i negligències mèdiques, analitzant els objectes pericials susceptibles de ser valorats pel Treball Social. Així mateix, es desenvoluparà l'estructura i contingut de l'informe pericial en aquests procediments.  

Les sessions presencials tindran lloc de manera virtual en quatre sessions, de quatre hores de duració cadascuna les tres primeres i de tres hores de duració la quarta sessió. 



 AVALUACIÓ:

S'estarà APTA o APTE en el curs si: 

En la part teòrica online: s'han realitzat totes les aportacions setmanals dins dels terminis establits en el calendari del curs, així com tots els qüestionaris al 100% correcte. 
En la part pràctica (sessions virtuals): s'ha assistit, almenys, al 80% de les hores establides per a aquestes sessions.  


S'estarà NO APTA o NO APTE en el curs si:

En la part teòrica online: no s'han realitzat totes les aportacions setmanals dins dels terminis establits en el calendari del curs. #Referent a això, l'alumne o alumna causarà baixa automàtica en el curs a partir de tres setmanes sense haver realitzat aquestes aportacions dins dels terminis assenyalats. 
No es tenen tots els qüestionaris realitzats al 100% correcte.

 En la part pràctica (sessions virtuals): no s'ha assistit, almenys, al 80% de les hores establides per a aquestes sessions. 
El curs no se certifica per parts, per a superar-lo s'ha de tenir les dues parts completes, la part teòrica i la part pràctica.



PREU:

Persones Col·legiades en actiu: 250 €

Persones col·legiades desocupades: 210 €

a.- Col·legiat/a o pre col·legiat/a en desocupació en el moment de formalitzar la matrícula, que no perceben prestació per desocupació.

b.- Col·legiat/a o pre col·legiat/a en desocupació en el moment de formalitzar la matrícula, que perceben una prestació per desocupació igual o menor que el subsidi per desocupació vigent

c.- Col·legiat/a o pre col·legiat/a en actiu en el moment de formalitzar la matrícula, que perceben un salari igual o menor que el subsidi per desocupació vigent.



Persones no col·legiades: 310  €



Per a qualsevol consulta  hauràs de dirigir-te al correu: gestionalicante@cgtrabajosocial.com o al telèfon 965214763 en els següents horaris:

De dilluns a dijous de 10,00h a 14,00h h.



Beques:

El col·legi sortejarà entre els col·legiats/as en el col·legi d'Alacant matriculats/as, que hagen abonat la matrícula abans de l'inici del curs una beca del 50% per a col·legiat/a en actiu i una beca del 100% per a un col·legiat/al fet que haja accedit a través de les opcions A.



Nota:

Els col·legiats en altres col·legis de treball Social tindran els mateixos avantatges d'inscripció que els col·legiats a Alacant, per a això hauran de fer-ho constar en el formulari d'inscripció i adjuntar un certificat del seu col·legi on conste que es troben col·legiats/as i al corrent de pagament.

Una vegada abonada una matrícula, no es farà revisió de la mateixa per part del Col·legi en el cas que canviaren les circumstàncies laborals de l'alumne/a.

Només es retornaran les matrícules en el supòsit que el Curs se suspenga per causes alienes a l'alumnat.

Les sessions no seran gravades.



TERMINI DE PREINSCRIPCIÓ: FINS Al 9 DE NOVEMBRE A les 14H

Una vegada cobert el mínim de places per a la realització del curs s'anirà notificant a les persones inscrites per rigorós ordre d'inscripció la manera i terminis per a formalitzar la matrícula.


FORMULARI DE MATRÍCULA

 

Logo de Sempre Teua - la teua llengua
Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
Logo de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

Compartir en...

© Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant

Aquesta web utilitza cookies…+info