" SALUT MENTAL I ACOMPANYAMENT EN PROJECTES DE VIDA"

13.04.2023

JUSTIFICACIÓ

Respecte a la formació, un aspecte molt invisibilitzat està relacionat amb la matriu epistémic-conceptual i formativa des de la qual els equips professionals aborden Salut mental comunitària i col·lectiva.

Per epistemologia entenem “l'anàlisi de les condicions d'identificació i validació del coneixement en general, així com la creença justificada” (Santos, 2021: 117). Diversos autors reconeixen l'existència d'una matriu tradicional formativa que constitueix un obstacle per a aconseguir modalitats de treball concordes a la integració disciplinària necessària per al treball en salut mental (Luciani Conde, 2020). Reconeixem ací la importància d'una salut mental en perspectiva decolonial, que ens permeta superar els dualismes que han estructurat històricament les nostres formacions professionals i les nostres estratègies d'intervenció, per a crear, sostenir i recuperar pràctiques emancipatòries que aconseguisquen trencar amb les lògiques normativizantes i hegemòniques en salut i salut mental.

La construcció del Treball Social com a disciplina i professió naix al carrer, en la comunitat. El present curs pretén facilitar coneixements i eines als equips professionals d'acompanyament a persones amb sofriment psíquic, superant l'excessiva burocratització i recuperant les arrels del Treball Social menys prestacional i més terapèutic i educatiu, subratllant l'enfocament de drets.



DIRIGIT A:

Els i les Treballadores Socials de Castelló, València i Alacant., dels següents àmbits funcionals: Atenció Primària Bàsica, Atenció Primària Específica i Atenció Secundària de Serveis Socials.

Formació presencial, les classes s'impartiran en la seu del *COTSA. C/ Pintor Murillo 27-29 entl.


Objectius generals:

- Humanitzar l'atenció en salut mental.

- Ampliar la mirada des dels diferents models d'atenció.

- Contribuir a la formació dels equips SASEM i  professionals de diferents àmbits professionals i institucionals, des dels models referents: recuperació, comunitari i de drets humans.

- Facilitar i fomentar la mirada amb perspectiva de gènere en l'atenció als problemes de salut mental.



Objectius específics:

- Reflexionar sobre el constructe de salut mental.

- Introduir les bases dels diferents models d'acompanyament.

- Transmetre la importància del llenguatge.

- Incidir en la necessitat del desenvolupament d'un teixit de xarxes socials en la comunitat.

- Acostar l'experiència pràctica en l'acompanyament de persones amb problemes de salut mental des dels diferents dispositius de referència: el Centre de Dia Dr. Esquerdo i la **USMA Los Angeles.

- Presentar i reflexionar sobre eines de suport per a l'atenció de les persones amb sofriment psíquic que afavorisca la recuperació i inclusió social des del model comunitari.

-Visibilitzar el gènere com a determinant social generador de desigualtats en salut.

-Mostrar un model d'atenció a la salut mental de les dones, amb caràcter grupal, basat en l'evidència científica i amb vocació de visibilitzar les causes estructurals dels seus malestars.




ÍNDEX DE CONTINGUTS:

- Ús adequat del llenguatge en salut mental: construccions, conseqüències i implicacions.

- La influència directa dels determinants socials, culturals, polítics, econòmics, … en el sofriment psíquic.

- Marcos de referència en salut mental.

- El vincle com a base de l'acompanyament.

- Models d'atenció/acompanyament que respecten els DD.HH.: Recuperació, PCP, acompanyament terapèutic, diàleg obert.

- Diferents maneres de subjectivar-se.

- Des del treball en equip construint xarxes. Salut Mental Comunitària.

- Planificació Anticipada de Decisions en Salut Mental (PAD).

- Xarxa de recursos de suport en salut mental. Experiències en desenvolupament i bones pràctiques.

- La persona experta en primera persona com a part fonamental dels equips interdisciplinaris/transdisciplinars.

- Acompanyaments en projectes de vida: evolució i experiències pràctiques des del Centre de Dia del Centre Dr. Esquerdo.

- Dinàmiques i experiències en primera persona.

- Grup de promoció de salut psicosocial per a dones com a eina: experiència pràctica des d'una unitat de salut mental. Proposta d'intervenció amb perspectiva de gènere i finalitat feminista



METODOLOGIA/TEMPORALITZACIÓ:

Formació presencial, les classes s'impartiran en la seu del COTSA. C/ Pintor Murillo 27-29 entl.

En la plataforma Moodle es penjarà tota la documentació relacionada amb el curs i des d'ací podràs descarregar-la, depèn del professor/a se penjarà abans o després de cada sessió.

L'accés al curs se sol deixar obert 15 dies després de la finalització d'aquest, moment en el qual es restringirà l'accés i es tancarà el curs en la plataforma.



Duració: 24h

Sessions: 6 sessions presencials de 4h cadascuna


CALENDARI:

Dimecres 8 de novembre, de 16.30 a 20.30 h

Dijous 9 de novembre, de 16.30 a 20.30 h

Dimecres 15 de novembre, de 16.30 a 20.30 h

Dijous 16 de novembre, de 16.30 a 20.30 h

Dimecres 22 de novembre, de 16.30 a 20.30 h

Dijous 23 de novembre, de 16.30 a 20.30 h



AVALUACIÓ:

Es valorarà la participació mitjançant l'assistència al 80% de les sessions .



  PROFESSORAT


OFELIA VILLAESCUSA GIL Nº COL 986. TREBALLADORA SOCIAL. FUNCIONÀRIA DE CARRERA DE LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL D'ALACANT. CAP UNITAT CENTRE DE DIA CENTRE DR. ESQUERDO. PROFESSORA ASSOCIADA DE TREBALL SOCIAL. UNIVERSITAT D'ALACANT.

ANGELES CONSUELO LLORCA PÉREZ. EDUCADORA SOCIAL. FUNCIONÀRIA DE CARRERA DE LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL D'ALACANT. CENTRE DE DIA DEL CENTRE DR. ESQUERDO.

ANA BELÉN MARTÍNEZ GÓMEZ. TERAPEUTA GESTALT I INTEGRADORA. PSICÒLOGA DEL CENTRE DE DIA DEL CENTRE DR. ESQUERDO. DIPUTACIÓ PROVINCIAL D'ALACANT.

LOLA GOMEZ GÓMEZ.TREBALLADORA SOCIAL SANITÀRIA DES DE L'ANY 2006 AMB EXPERIÈNCIA EN CONDUCTES ADDICTIVES I EN L'ACTUALITAT FORMANT PART DE L'EQUIP MULTIDISPLINAR EN LA UNITAT DE SALUT MENTAL DE LOS ANGELES


                                                  

NORMES D'ASSISTÈNCIA EN LA FORMACIÓ VIRTUAL IMPARTIDA PEL COL·LEGI


ADVERTIMENT: 

 L'avaluació del curs vindrà marcada per la participació en les sessions i l'assistència d'almenys a un 80% del total de les hores . Per a la justificació del 20% restant de faltes , l'alumne/a haurà de fer arribar a l'organització el document justificatiu de la mateixa que haurà de ser per malaltia, defunció d'un afí, incompatibilitat laboral o causa major. Així mateix , la certificació vindrà determinada pel compliment i realització d'almenys el 80% de les tasques requerides.
Aquelles persones que sent admeses no acudisquen o aprofiten el curs, ni avisen dels motius de la seua baixa almenys amb 4 dies d'antelació a l'inici d'aquest , seran penalitzades per a altres cursos gratuïts que realitze el col·legi i només podran assistir en el cas que una vegada admesos tots els inscrits quedaran places.   


COM EM MATRICULE:

Una vegada s'òbriga el formulari de matrícula hauràs d'emplenar-lo,  enviar-lo i esperar que a través del correu electrònic des de l'àrea de formació, se't confirme que comptes amb plaça .

Emplenar el formulari no garanteix l'accés a aquesta. Finalizat el termini d'inscripció,les persones admeses rebran un correu de confirmació en l'adreça que indiquen en el formulari .




PLACES LIMITADES

INSCRIPCIÓ GRATUÏTA 

FORMULARI D'INSCRIPCIÓ  El formulari de matrícula s'obrirà el 24 d'octubre  a les 17h i es tancarà una vegada es cobrisquen les places.

 

CRITERIS D'ADMISSIÓ

Es reservarà un 30% de les places per a professionals que es troben en situació de desocupació i/o siguen recentment titulades. Cas de no ser cobertes aquestes per les sol·licituds presentades, el seu excedent se sumarà afegirà al de persones professionals en actiu i col·legiades.
Per a l'adjudicació de plaça en acció formativa es prendrà en consideració la finalitat del curs i els qui desenvolupen activitats professionals directament relacionades amb l'objecte del curs.
Per a l'accés als cursos de formació es prioritzarà a les persones professionals de l'Atenció Secundària. Tan sols en cas de no existir suficient contingent d'aquestes, es procedirà a seleccionar a persones professionals de les administracions públiques valencianes, a excepció del personal de la Generalitat.
Com a últim criteri a aplicar, i en condicions d'igualtat en el compliment dels anteriors, s'atendrà l'ordre de recepció de les sol·licituds.

 

Per a qualsevol consulta  hauràs de dirigir-te al correu: formacion@cotsalacant.es o al telèfon 609589873

 

Formació pendent de ser  finançada a través de el  conveni entre la Vicepresidència Segona  i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge i  el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, el Col·legi Oficial de Treball Social de València, el Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant,  el Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló i el Col·legi Oficial d'Educadores i Educadors Socials de la Comunitat Valenciana, per a la formació de persones professionals del sistema públic Valencià de Serveis Socials.

CERTIFICACIÓ: El col·legi expedirà un certificat d'aprofitament que podrà ser reemplaçat per un certificat on conste que aquesta formació forma part de el conveni entre la Vicepresidència Segona  i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge i  el Col·legi Oficial en el cas que es  formalitze  el mateix abans de la finalització del curs.


 

 

Logo de Sempre Teua - la teua llengua
Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
Logo de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

Compartir en...

© Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant

Aquesta web utilitza cookies…+info