“EL PROCÉS DE REINCORPORACIÓ SOCIAL DE LES PERSONES PRIVADES DE LLIBERTAT”

07.09.2023

 

JUSTIFICACIÓ

La població penitenciària és un dels col·lectius més demandants de serveis socials, no tant pel seu pas per presó sinó pel seu procés personal que, en massa ocasions es caracteritza per dèficits en diferents àmbits (relacional, convivencial, salut, formació, laboral, econòmic) que impedeixen o dificulten en moltes ocasions el seu necessari procés de reincorporació social al seu mitjà de referència.

La realitat de la Comunitat Valenciana amb més de 5700 persones privades de llibertat (última estadística tancada de la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries) i 7 centres penitenciaris requereix una formació específica en aquest àmbit que facilite a els/as professionals de serveis socials conèixer de primera mà el context d'aquest àmbit d'intervenció.



DIRIGIT A:

Els i les Treballadores Socials de Castelló, València i Alacant., dels següents àmbits funcionals: Atenció Primària Bàsica, Atenció Primària Específica i Atenció Secundària de Serveis Socials.



Objectiu general:


Donar a conèixer els processos d'excarceració de les persones privades de llibertat



Objectius especifics:

Identificar les dificultats en els processos de reincorporació social de les persones privades de llibertat
Identificar les diferents tipologies de persones privades de llibertat que accedeixen a la xarxa de Serveis Socials
Conèixer la realitat penitenciària de la Comunitat Valenciana
Conèixer els models d'intervenció i els programes de tractament que es realitzen en les institucions penitenciàries espanyoles


ÍNDEX DE CONTINGUTS:


Bloc I.- Contextualització Penitenciària

Les institucions penitenciàries a Espanya.
Marc normatiu.
La privació de llibertat. Concepte i fins.
La població penitenciària a la Comunitat Valenciana
Bloc II.- Models d'intervenció

L'ingrés a la presó.
Models d'intervenció.
Programes d'intervenció i tallers de conscienciació i sensibilització
Bloc III.- El Treball social penitenciari

El treball social durant l'estada a la presó amb persones privades de llibertat (en situació preventiva o penada)
Treball social al mig obert
Treball social en penes i mesures alternatives
Treball social en altres realitats penitenciàries (hospitals **psiquiatricos, unitats de mares, etc.)
Bloc IV.- Reinserció social

Els processos d'excarceració en llibertat definitiva, règim obert, llibertat condicional i llibertat vigilada.
Suports socials i la seua importància en el desistiment delictiu
Intervenció familiar i comunitària
Estratègies i eines en la intervenció amb aquest col·lectiu
Prestacions específiques
Casos pràctics


METODOLOGIA/TEMPORALITZACIÓ:

La metología serà en format webinar i s'aspira al fet que les persones participants s'involucren de manera activa en la informació i coneixement que es genere, perquè l'aprenentatge siga el més eficient.

El temps establit per cada sessió serà de tres hores i mitja.


CALENDARI:

Duració: 21h 


- Dimarts 26 de Setembre de 17.00 h a 20.30 h.
- Dimecres 27 de Setembre de 17.00 h a 20.30 h.
- Dijous 28 de Setembre de 17.00 h a 20.30 h.
- Dimarts 3 de d'octubre de 17.00 h a 20.30 h.
- Dimecres 4  d'octubre de 17.00 h a 20.30 h.
- Dijous 5 d'octubre de 17.00 h a 20.30 h.



AVALUACIÓ:

Es valorarà la participació mitjançant l'assistència al 80% de les sessions i la realització de tots els tests i lliuraments dels exercicis pràctics que se sol·liciten mitjançant tasques. Després de cada sessió webinar, l'alumnat haurà de superar un test d'assimilació de continguts per a ser considerat APTE/A.



  PROFESSORAT


Mª de la Mar Pérez Martínez.  Treballadora Social del CP Alacant II (Villena). Grau en Treball Social per la Universitat d'Alacant. Professora de la Universitat d'Alacant

Luis Verdú Ortiz. Treballador Social de la Subdirecció General de Mig Obert i Penes i Mesures Alternatives. Diplomat en Treball Social per la Universitat Complutense de Madrid. Grau en Treball Social per la Universitat de Múrcia. Màster en Treball Social Comunitari. Gestió i Avaluació de Serveis Socials per la Universitat Complutense de Madrid. Expert Universitari en Drogodependències per la Universitat Complutense

Mª Esperanza Sánchez Craus. Treballadora Social de la Subdirecció General de Mig Obert i Penes i Mesures Alternatives. Diplomada en Treball Social per la Universitat Complutense de Madrid. Grau en Treball Social per la Universitat de Múrcia. Màster en Treball Social Comunitari. Gestió i Avaluació de Serveis Socials per la Universitat Complutense de Madrid

Laura Tamayo Gallego. Treballadora Social del CIS Mercedes **Pinto (Tenerife). Diplomada en Treball Social per la Universitat de La Llacuna (Tenerife). Llicenciada en Antropologia per la Universitat Miguel Hernández d'Elx. Màster en Agent d'Igualtat per la Universitat de València.

Cristina Filardo Llamas. Treballadora Social del CP Topes (Salamanca). Diplomada en Treball Social per la Universitat de Valladolid. Grau en Treball Social per la Universitat de Salamanca. Llicenciada en Sociologia per la Universitat de Salamanca.

                                                    

NORMES D'ASSISTÈNCIA EN LA FORMACIÓ VIRTUAL IMPARTIDA PEL COL·LEGI
Modalitat: En línia, a través de **webinar en **streaming directe (No hi haurà possibilitat d'accés en diferit, al no ser gravades les sessions.

ADVERTIMENT: 

 L'avaluació del curs vindrà marcada per la participació en les sessions i l'assistència d'almenys a un 80% del total de les hores . Per a la justificació del 20% restant de faltes , l'alumne/a haurà de fer arribar a l'organització el document justificatiu de la mateixa que haurà de ser per malaltia, defunció d'un afí, incompatibilitat laboral o causa major. Així mateix , la certificació vindrà determinada pel compliment i realització d'almenys el 80% de les tasques requerides.
Per a la participació en el curs en format Webinar serà imprescindible disposar de webcam, micròfon i altaveus/auriculars en les sessions, sent obligatori el mantenir la càmera encesa durant aquestes.
La simultaneïtat durant  les sessions webinars del curs amb altres activitats (professionals o no) , així com el manteniment de la cambra apagada al llarg de les sessions, podrà ser motiu de cancel·lació de la matrícula i baixa automàtica del curs.
Aquelles persones que sent admeses no acudisquen o aprofiten el curs, ni avisen dels motius de la seua baixa almenys amb 4 dies d'antelació a l'inici d'aquest , seran penalitzades per a altres cursos gratuïts que realitze el col·legi i només podran assistir en el cas que una vegada admesos tots els inscrits quedaran places.   



COM EM MATRICULE:

Una vegada s'òbriga el formulari de matrícula hauràs d'emplenar-lo,  enviar-lo i esperar que a través del correu electrònic des de l'àrea de formació, se't confirme que comptes amb plaça .

Emplenar el formulari no garanteix l'accés a aquesta. Finalitzat el termini d'inscripció,les persones admeses rebran un correu de confirmació en l'adreça que indiquen en el formulari .



PLACES LIMITADES

INSCRIPCIÓ GRATUÏTA : Formació finançada pel l’Institut Valencià de Formació, Investigació i de Qualitat en Serveis Socials

FORMULARI D'INSCRIPCIÓ  El formulari de matrícula s'obrirà l'11 de setembre  a les 17h i es tancarà una vegada es cobrisquen les places.

 

CRITERIS D'ADMISSIÓ

Es reservarà un 30% de les places per a professionals que es troben en situació de desocupació i/o siguen recentment titulades. Cas de no ser cobertes aquestes per les sol·licituds presentades, el seu excedent se sumarà afegirà al de persones professionals en actiu i col·legiades.
Per a l'adjudicació de plaça en acció formativa es prendrà en consideració la finalitat del curs i els qui desenvolupen activitats professionals directament relacionades amb l'objecte del curs.
Per a l'accés als cursos de formació es prioritzarà a les persones professionals de l'Atenció Secundària. Tan sols en cas de no existir suficient contingent d'aquestes, es procedirà a seleccionar a persones professionals de les administracions públiques valencianes, a excepció del personal de la Generalitat.
Com a últim criteri a aplicar, i en condicions d'igualtat en el compliment dels anteriors, s'atendrà l'ordre de recepció de les sol·licituds.

 

Per a qualsevol consulta  hauràs de dirigir-te al correu: formacion@cotsalacant.es o al telèfon 609589873

 

Vicepresidencia Segunda y Conselleria de Servicios Sociales, Igualdad y Vivienda

Dirección General de Gestión del Sistema Sociosanitario y del Instituto Valenciano de Formación, Investigación y Calidad de los Servicios Sociales.

 

Pla Formatiu emparat en  el conveni entre la Vicepresidència Segona  i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge i  el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, el Col·legi Oficial de Treball Social de València, el Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant,  el Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló i el Col·legi Oficial d'Educadores i Educadors Socials de la Comunitat Valenciana, per a la formació de persones professionals del sistema públic Valencià de Serveis Socials.

 

 

Logo de Sempre Teua - la teua llengua
Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
Logo de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

Compartir en...

© Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant

Aquesta web utilitza cookies…+info