“QÜESTIONS JURÍDIQUES RELACIONADES AMB SALUT MENTAL”

12.04.2023

 


JUSTIFICACIÓ


Dotar als professionals que treballen i fan costat a persones amb problemes de salut mental dels coneixements jurídics bàsics necessaris per a intervenir amb les diferents problemàtiques que es troben diàriament des de l'enfocament dels drets humans i fonamentals: capacitat, graus de discapacitat, dependència, incapacitats laborals, suports, inimputabilitat…


DIRIGIT A:

Professionals dels següents àmbits funcionals: Atenció Primària Bàsica, Atenció Primària Específica i Atenció Secundària de Serveis Socials.


OBJECTIUS GENERALS
:

Dotar als professionals que treballen i fan costat a persones amb problemes de salut mental dels coneixements jurídics bàsics necessaris.
Proporcionar el coneixement necessari sobre els procediments judicials existents en l'àmbit civil: procediments de mesures de suport, internaments involuntaris i tractament ambulatori involuntari. L'objectiu és conèixer els tres procediments per a valorar la seua aplicació a les situacions de crisis que es presenten.
Conèixer com procedir a fer informes ajustats a cada situació jurídica, així com la possible relació amb els tribunals de justícia.


ÍNDEX DE CONTINGUTS:



1.- Salut Mental i Drets Humans.

Perspectiva internacional: Especial referència a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.
Perspectiva estatal.
Model d'atenció a les persones amb discapacitat i problemes de salut mental.

2.- Valoracions i procediments habituals en salut mental:

Graus de discapacitat i tramitació de l'expedient de reconeixement i posterior revisió dels graus de discapacitat.
Autonomia i Dependència.
Incapacitat laboral.
Breu referència a prestacions relacionades amb aquestes valoracions.
Informes per a cadascun dels procediments administratius.

3.- Mesures coercitives.

Internaments involuntaris (ordinaris i urgents): Protocol GVA.
Tractaments ambulatoris involuntaris.
Contenció.

4.- La salut mental en el dret penal.

Imputabilitat i inimputabilidad.
Perillositat i mesures de seguretat.

5.- Llei 8/2021 per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seua capacitat jurídica.

Qüestions generals de la llei.
Mesures de suport voluntàries, guarda de fet i mesures de suport
formals/judicials.
Procediments judicials: especial referència als informes socials.

6.- Relacions professionals – Administració de Justícia.

Elaboració d'informes.
Compareixença en judicis.
Confidencialitat.


METODOLOGIA/TEMPORALITZACIÓ:

Total: 25 hores. 21 hores lectives en 7 sessions de tres hores via telemàtica i 4 hores de treball personal.

Durant les diferents jornades es proposaran treballs a efectuar per l'alumnat per a poder donar un enfocament més pràctic a la formació. S'estima que la dedicació al mateix suposarà 4 hores fora de l'horari lectiu.

CALENDARI:

- Dimecres 6 de Setembre de 9.00 h a 12: 00 h.
- Divendres 8 de Setembre de 9.00 h a 12.00 h
- Dimecres 13 de Setembre de 9.00 h a 12: 00 h.
- Divendres 15 de Setembre de 9.00 h a 12.00 h
- Dimarts 19 de Setembre de 9.00 h a 12: 00 h.
- Dijous 21 de Setembre de 9.00 h a 12.00 h
- Dimarts 26 de Setembre de 9.00 h a 12.00 h


AVALUACIÓ:


Es valorarà la participació mitjançant l'assistència al 80% de les sessions i la realització de tots els tests i lliuraments dels exercicis pràctics que se sol·liciten mitjançant tasques. Després de cada sessió **webinar, l'alumnat haurà de superar un test d'assimilació de continguts per a ser considerat APTE/A.



  PROFESSORAT


MARÍA FUSTER BLAY

Llicenciada en Dret en la UV, exerceix com a Advocada des de març de 2004, col·legiada exercent 12.705 de l'Il·lustre Col·legi d'Advocacia de València. Titular de despatx professional propi a València.
Està especialitzada en temes relacionats amb Salut Mental, Addiccions i Discapacitat, en contacte directe i constant amb el moviment associatiu tant ciutadà com professional.
Presta assessorament i intervé en procediments judicials per a la defensa dels drets de les persones afectades i els seus familiars o afins, en contínua col·laboració amb altres professions (Psiquiatria i altres especialitats mèdiques, Treball Social, Infermeria, Psicologia, Educació Social, Teràpia Ocupacional, Inserció Laboral...).
Àmplia experiència com a docent i conferenciant, impartint formació contínua sobre Salut Mental i Drets

 

NORMES D'ASSISTÈNCIA EN LA FORMACIÓ VIRTUAL IMPARTIDA PEL COL·LEGI

Modalitat: En línia, a través de webinar en streaming directe (No hi haurà possibilitat d'accés en diferit, al no ser gravades les sessions.

ADVERTIMENT: 

 L'avaluació del curs vindrà marcada per la participació en les sessions i l'assistència d'almenys a un 80% del total de les hores . Per a la justificació del 20% restant de faltes , l'alumne/a haurà de fer arribar a l'organització el document justificatiu de la mateixa que haurà de ser per malaltia, defunció d'un afí, incompatibilitat laboral o causa major. Així mateix , la certificació vindrà determinada pel compliment i realització d'almenys el 70% de les tasques requerides.
Per a la participació en el curs en format Webinar serà imprescindible disposar de webcam, micròfon i altaveus/auriculars en les sessions, sent obligatori el mantenir la càmera encesa durant aquestes.
La simultaneïtat durant  les sessions webinars del curs amb altres activitats (professionals o no) , així com el manteniment de la cambra apagada al llarg de les sessions, podrà ser motiu de cancel·lació de la matrícula i baixa automàtica del curs.
Aquelles persones que sent admeses no acudisquen o aprofiten el curs, ni avisen dels motius de la seua baixa almenys amb 4 dies d'antelació a l'inici d'aquest , seran penalitzades per a altres cursos gratuïts que realitze el col·legi i només podran assistir en el cas que una vegada admesos tots els inscrits quedaran places

 

COM EM MATRICULE:

Una vegada s'òbriga el formulari de matrícula hauràs d'emplenar-lo,  enviar-lo i esperar que a través del correu electrònic des de l'àrea de formació, se't confirme que comptes amb plaça .

Emplenar el formulari no garanteix l'accés a aquesta. Finalitzat el termini d'inscripció,les persones admeses rebran un correu de confirmació en l'adreça que indiquen en el formulari .

PLACES LIMITADES

INSCRIPCIÓ GRATUÏTA : Formació finançada per l'Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat en Serveis Socials (IVAFIQ)



FORMULARI D'INSCRIPCIÓ  El formulari de matrícula s'obrirà el 22 d'agost  a les 17h i es tancarà una vegada es cobrisquen les places.

 

CRITERIS D'ADMISSIÓ

Es reservarà un 30% de les places per a professionals que es troben en situació de desocupació i/o siguen recentment titulades. Cas de no ser cobertes aquestes per les sol·licituds presentades, el seu excedent se sumarà afegirà al de persones professionals en actiu i col·legiades.
Per a l'adjudicació de plaça en acció formativa es prendrà en consideració la finalitat del curs i els qui desenvolupen activitats professionals directament relacionades amb l'objecte del curs.
Per a l'accés als cursos de formació es prioritzarà a les persones professionals de l'Atenció Secundària. Tan sols en cas de no existir suficient contingent d'aquestes, es procedirà a seleccionar a persones professionals de les administracions públiques valencianes, a excepció del personal de la Generalitat.
Com a últim criteri a aplicar, i en condicions d'igualtat en el compliment dels anteriors, s'atendrà l'ordre de recepció de les sol·licituds.

 

Per a qualsevol consulta  hauràs de dirigir-te al correu: formacion@cotsalacant.es o al telèfon 609589873

 

Vicepresidencia Segunda y Conselleria de Servicios Sociales, Igualdad y Vivienda

Dirección General de Gestión del Sistema Sociosanitario y del Instituto Valenciano de Formación,  Investigación y Calidad de los Servicios Sociales.

 

Pla Formatiu emparat en  el conveni establit entre la  Vicepresidència segona i Conselleria de Serveis socials ,Igualtat i habitatge i  el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, el Col·legi Oficial de Treball Social de València, el Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant,  el Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló i el Col·legi Oficial d'Educadores i Educadors Socials de la Comunitat Valenciana, per a la formació de persones professionals del sistema públic Valencià de Serveis Socials.

 

 

Logo de Sempre Teua - la teua llengua
Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
Logo de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

Compartir en...

© Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant

Aquesta web utilitza cookies…+info