DETECCIÓ I ACTUACIÓ INTEGRAL DE LA VIOLÈNCIA SEXUAL CONTRA LA INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA ( CONVOCATÒRIA VESPRADA)

19.04.2023
 
Modalitat: en línia a través de plataforma GOOGLE MEET del col·legi de treball social d'Alacant.           



Preu:Gratuït. Curs finançat i acreditat per la Direcció General d'Infància i Adolescència   



Calendari:19,21,26,28 setembre i 3 octubre

Duració:  20 hores ( 5 sessions de 4 h través de webinar)

Horari:  Vesprades: 16,30 a 20,**30h (dimarts i dijous)


Dirigit: A professionals col·legiats/as en el Col·legi de Treball Social d'Alacant, Castelló i València.


Col·legi Organitzador: Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant (COTSA)





SISTEMA D'AVALUACIÓ: L'avaluació del curs vindrà marcada per la participació en les sessions i l'assistència d'almenys a un 80% del total de les hores, així com la realització d'un exercici tipus test després de cada sessió.



La data límit per a realitzar les inscripcions serà el 18 de setembre de 2022 a les 14h, encara que en formulari d'inscripció podrà tancar-se en el moment en què es cobrisquen les places.




PRESENTACIÓ

La Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l'adolescència enfront de la violència (LOPIVI) persegueix entre els seus fins:

• Impulsar la detecció precoç de la violència sobre la infància i l'adolescència mitjançant la formació interdisciplinària, inicial i contínua dels i les professionals que tenen contacte habitual amb els xiquets, xiquetes i adolescents.
• Garantir una actuació coordinada i col·laboració constant entre les diferents administracions públiques i els i les professionals dels diferents sectors implicats en la sensibilització, prevenció, detecció precoç, protecció i reparació
Així en el seu Article 5, sobre la Formació assenyala que les administracions públiques, en l'àmbit de les seues respectives competències, promouran i garantiran una formació especialitzada, inicial i contínua en matèria de drets fonamentals de la infància i l'adolescència als i les professionals que tinguen un contacte habitual amb les persones menors d'edat. Aquesta formació comprendrà com a mínim:
a) L'educació en la prevenció i detecció precoç de tota forma de violència a la qual es refereix aquesta llei.
b) Les actuacions a dur a terme una vegada que s'han detectat indicis de violència. c) La formació específica en seguretat i ús segur i responsable d'Internet, incloent qüestions relatives a l'ús intensiu i generació de trastorns conductuals.
d) El bon tracte als xiquets, xiquetes i adolescents.
e) La identificació dels factors de risc i d'una major exposició i vulnerabilitat davant la violència.
f) Els mecanismes per a evitar la victimització secundària.
g) L'impacte dels rols i estereotips de gènere en la violència que pateixen els xiquets, xiquetes i adolescents.

DESCRIPCIÓ

Aquesta activitat formativa acostarà la realitat de la violència sexual en els xiquets, xiquetes i adolescents a els/as professionals que tenen contacte amb aquest rang d'edat. Se'ls dotarà de les habilitats necessàries per a prevenir, detectar i actuar davant aquesta tipologia de violència.
Es facilitaran eines per a la detecció i adequada actuació de la violència sexual, així com sobre els recursos i protocols en la matèria que garantisquen un abordatge integral i coordinat.

OBJECTIUS DE LA FORMACIÓ

• Facilitar un acostament al marc jurídic que planteja la LOPIVI en matèria d'infància i adolescència.
• Transmetre coneixements sobre desenvolupament afectiu-sexual en xiquets, xiquetes i adolescents i les conductes problemàtiques i abusives.
• Oferir informació sobre la violència sexual contra NNA: definició, tipologia, prevalença, incidència.
• Aprendre a detectar la violència sexual cap a NNA a través dels seus indicadors i el coneixement dels diferents tipus d'especificitats en la victimització.
• Promoure la prevenció de la violència sexual en xiquets, xiquetes i adolescents a través de l'educació afectiu-sexual i el foment de la comunicació amb NNA.
• Donar a conèixer pautes d'actuació davant la sospita de violència sexual, així com la importància de la coordinació amb recursos especialitzats. Avançant cap al model Barnahus.


CONTINGUTS:



Mòdul I: La LOPIVI com a marc de referència per a la prevenció, detecció i protecció.

- Quins canvis ha establit la LOPIVI en la protecció de la Infància i Adolescència enfront de la Violència.



 Mòdul II: El desenvolupament afectiu-sexual en xiquets, xiquetes i adolescents. Conductes sexuals problemàtiques i abusives

 - Conductes sexuals saludables vs. Conductes sexuals no saludables en els diferents rangs d'edat.

- Recomanacions davant conductes sexualizades.



Mòdul III: Concepte de violència contra infància i adolescència.

- Tipus de violència contra la infància i adolescència, característiques i conseqüències: · Violència sexual · Maltractament i negligència · Violència de gènere · Explotació i tracta · Bullyng · Violència a través de les noves tecnologies.



 Mòdul IV: Violència sexual en la infància i l'adolescència

- Definició, tipologia, prevalença i incidència.

- Mites i realitats de la violència sexual contra NNA.

 - Detecció de la violència sexual cap a NNA. Indicadors i especificitats en la victimització

 - Realitat de la violència de sexual i de gènere en l'adolescència.

- Prevenció de la violència sexual en NNA a través de l'educació afectiu-sexual i el foment de la comunicació amb el/la NNA.



Mòdul V: Pautes d'actuació davant sospita de violència sexual. Avançant cap al model **Barnahus.

- Pautes d'actuació per als professionals de la infància i adolescència davant sospita de violència sexual.

- Violència sexual comesa per adolescents: Pautes d'actuació.

 - Coordinació amb recursos especialitzats.

 - Casos pràctics.



DOCENTS:

FUNDACIÓ MARGES I VINCLES

Alba Moreno García i Laura Villargordo García, treballadora social i psicòloga, especialistes en violència sexual i desenvolupament sexual de la Fundació Marges i Vincles, entitat que desenvolupa programes públics especialitzats en assistència a NNA víctimes de violència sexual i NNA que exerceixen aquesta violència. Més de 20 anys d'experiència en la gestió de programes especialitzats en diverses comunitats autònomes, col·laboració amb el Sistema de Justícia i formacions a professionals.



PLACES LIMITADES



INSCRIPCIÓ GRATUÏTA 

Dirigit  a persones col·legiades en el Col·legi de Treball Social d'Alacant , València i Castelló



 El formulari de matrícula s'obrirà l'1 DE SETEMBRE  a les 17h i es tancarà una vegada es cobrisquen les places.

 Emplenar el formulari no garanteix l'accés a aquesta. Finalitzat el termini d'inscripció,les persones admeses rebran un correu de confirmació en l'adreça que indiquen en el formulari .



FORMULARI DE MATRÍCULA   ( s'obrirà l'1 de setembre a les 17h i es tancarà una vegada es cobrisquen les places)



Per a qualsevol consulta  hauràs de dirigir-te al correu: formacion@cotsalacant.es o al telèfon 609589873






NORMES D'ASSISTÈNCIA EN LA FORMACIÓ VIRTUAL IMPARTIDA PEL COL·LEGI

Modalitat: En línia, a través de webinar en streaming directe (No hi haurà possibilitat d'accés en diferit, al no ser gravades les sessions.

ADVERTIMENT: 

 L'avaluació del curs vindrà marcada per la participació en les sessions i l'assistència d'almenys a un 80% del total de les hores . Per a la justificació del 20% restant de faltes , l'alumne/a haurà de fer arribar a l'organització el document justificatiu de la mateixa que haurà de ser per malaltia, defunció d'un afí, incompatibilitat laboral o causa major. Així mateix , la certificació vindrà determinada pel compliment i realització d'almenys el 80% de les tasques requerides.
Per a la participació en el curs en format Webinar serà imprescindible disposar de webcam, micròfon i altaveus/auriculars en les sessions, sent obligatori el mantenir la càmera encesa durant aquestes.
La simultaneïtat durant  les sessions webinars del curs amb altres activitats (professionals o no) , així com el manteniment de la cambra apagada al llarg de les sessions, podrà ser motiu de cancel·lació de la matrícula i baixa automàtica del curs.
Aquelles persones que sent admeses no acudisquen o aprofiten el curs, ni avisen dels motius de la seua baixa almenys amb 4 dies d'antelació a l'inici d'aquest , seran penalitzades per a altres cursos gratuïts que realitze el col·legi i només podran assistir en el cas que una vegada admesos tots els inscrits quedaran places.   
 
 
Per a qualsevol consulta  hauràs de dirigir-te al correu: formacion@cotsalacant.es o al telèfon 609589873


Activitat realitzada a l'empara del Conveni de Col·laboració entre la Generalitat, a través de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials Igualtat i Habitatge ,  i el Col·legi Oficial de Treball Social de València, el Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló, el Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant, el Col·legi Oficial de Pedagogs i Psicopedagogs de la Comunitat valenciana,  el Col.legi Oficial d´educadors i educadors socials de la Comunitat Valenciana, l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de València i el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, per a la formació contínua de professionals de l'àmbit de la infància i l'adolescència, en l'exercici 2023.

Aquesta activitat és finançada mitjançant una subvenció per la Generalitat, a través de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials Igualtat i Habitatge 
 

Logo de Sempre Teua - la teua llengua
Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
Logo de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

Compartir en...

© Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant

Aquesta web utilitza cookies…+info