“DEPENDÈNCIA: MARC LEGAL, PROCEDIMENT I TRAMITACIÓ”

21.02.2023

 

JUSTIFICACIÓ

A Espanya, com en la majoria de les societats avançades, existeix un increment del nombre de persones que poden trobar-se en situació de dependència temporal o permanent a causa de la combinació de factors de caràcter demogràfic, mèdic i/o social, entre els quals es pot citar un augment de l'esperança de vida, majors taxes de supervivència de les persones afectades per alteracions congènites, malalties, accidents greus, així com la creixent incidència de els accidents laborals i de trànsit. L'evolució demogràfica ha experimentat en els últims cent anys uns canvis profunds, en el seu doble vessant: d'una banda, un creixement de la població major de 65 anys en relació al conjunt de la població total i per un altre, un augment de les expectatives de vida.

Davant aquesta realitat es fa necessària la intervenció de la disciplina del Treball Social que puga oferir una atenció a les demandes i necessitats de les persones que es troben en una situació de dependència i als seus familiars, sent necessari conèixer la legislació, tramitació, gestió i el catàleg de serveis i prestacions econòmiques que emparen a les persones sota el seu dret subjectiu d'atenció i reconeixement.

DIRIGIT A:

Els i les Treballadores Socials de Castelló, València i Alacant dels següents àmbits funcionals: Atenció Primària Bàsica, Atenció Primària Específica i Atenció Secundària de Serveis Socials.

OBJECTIUS GENERALS:

Que l'alumnat obtinga el coneixement sobre la gestió, tramitació i el procediment per al reconeixement del grau de Dependència i de l'accés al Sistema d'Atenció a les Persones en Situació a la Dependència.
Conèixer els serveis i prestacions del catàleg del Sistema d'Atenció a la Dependència a la Comunitat Valenciana i la seua correcta aplicació segons els casos, tenint en compte el règim de compatibilitats i incompatibilitats.
Adquirir les competències pròpies en l'atenció a les persones en situació de
dependència i els seus familiars.

Examinar la matèria legislativa concorde a les situacions de dependència com són la llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència. Els Decrets 62/2017, de 19 de maig, i decret 102/2022, de 5 d'Agost, pels quals s'estableix el procediment per a reconèixer el grau de dependència a les persones i l'accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques.



ÍNDEX DE CONTINGUTS:


Mòdul I: Marc Legislatiu en relació amb la Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a la Dependència.

Mòdul II: Reconeixement de la situació de Dependència: procediment inicial, resolució de grau de dependència, revisions.

Mòdul III: Catàleg de serveis i prestacions: definició, finalitat, contingut, intensitats i incompatibilitats.

Mòdul IV: Informe social d'Entorn i diferents tipus d'informes socials segons cada procediment dins del sistema de dependència.

Mòdul V: Programa Individual d'Atenció (PIA): aprovació, contingut, seguiment i revisió.

Mòdul VI: Valoració i Instruments de Valoració: Òrgans competents, procediment i instruments BVD - EVE.


METODOLOGIA/TEMPORALITZACIÓ:

Les sessions es divideixen en una part teòrica mitjançant exposicions explicatives amb material audiovisual i escrit actualitzat sobre els diferents mòduls del curs. A més, es combinarà amb una part pràctica que es dedica a la realització de supòsits pràctics de l'exercici professional, test i la utilització dels documents, instruments i tècniques pròpies de la disciplina del Treball Social en la tramitació i gestió de la dependència, tot això amb una metodologia participativa que fomente l'aprenentatge.

Es proporcionarà a l'alumnat el material teòric a l'inici de les sessions que obtindran mitjançant format electrònic per a la seua prèvia anàlisi.

Avaluació: Es valorarà la participació mitjançant l'assistència al 80% de les sessions i la realització de tots els tests i lliuraments dels exercicis pràctics que se sol·liciten mitjançant tasques.



Calendari:

Duració : 20h

Setembre: 18, 19,25,29 i 6 d'Octubre.

Horari: 16:30h a 20:30h.

                                                               
PROFESSORAT:

Sr. JOSE MIGUEL RAMIREZ GARCIA. Diplomat i Grau en Treball Social per la Universitat de València. Premi Extraordinari  Diplomatura 1999 - 2002. Premi Extraordinari Màster Universitari en Benestar Social:  Intervenció Familiar 2015 – 2016 de la Universitat de València. Treballador Social de l'Ajuntament d'Almassora (Castelló). Col·legiat 1448, àmplia experiència amb més de 20 anys d'exercici professional en l'àmbit dels serveis socials, persones majors, familiars d'afectats/as per patologies, dependència i diversitat funcional.

Professor associat del Departament de Sociologia i Antropologia Social - Universitat de València des de 2016. Ponent de jornades, cursos, taules redones i seminaris. Publicacions en revistes professionals sobre dependència, persones majors i atenció a cuidadors/as no professionals en l'àmbit familiar.

 

NORMES D'ASSISTÈNCIA EN LA FORMACIÓ VIRTUAL IMPARTIDA PEL COL·LEGI

Modalitat: En línia, a través de webinar en streaming directe (No hi haurà possibilitat d'accés en diferit, al no ser gravades les sessions.

ADVERTIMENT: 

 L'avaluació del curs vindrà marcada per la participació en les sessions i l'assistència d'almenys a un 80% del total de les hores . Per a la justificació del 20% restant de faltes , l'alumne/a haurà de fer arribar a l'organització el document justificatiu de la mateixa que haurà de ser per malaltia, defunció d'un afí, incompatibilitat laboral o causa major. Així mateix , la certificació vindrà determinada pel compliment i realització d'almenys el 80% de les tasques requerides.
Per a la participació en el curs en format **Webinar serà imprescindible disposar de webcam, micròfon i altaveus/auriculars en les sessions, sent obligatori el mantenir la càmera encesa durant aquestes.
La simultaneïtat durant  les sessions **webinars del curs amb altres activitats (professionals o no) , així com el manteniment de la cambra apagada al llarg de les sessions, podrà ser motiu de cancel·lació de la matrícula i baixa automàtica del curs.
Aquelles persones que sent admeses no acudisquen o aprofiten el curs, ni avisen dels motius de la seua baixa almenys amb 4 dies d'antelació a l'inici d'aquest , seran penalitzades per a altres cursos gratuïts que realitze el col·legi i només podran assistir en el cas que una vegada admesos tots els inscrits quedaran places

 

COM EM MATRICULE:

Una vegada s'òbriga el formulari de matrícula hauràs d'emplenar-lo,  enviar-lo i esperar que a través del correu electrònic des de l'àrea de formació, se't confirme que comptes amb plaça .

Emplenar el formulari no garanteix l'accés a aquesta. Finalitzat el termini d'inscripció,les persones admeses rebran un correu de confirmació en l'adreça que indiquen en el formulari .

PLACES LIMITADES

INSCRIPCIÓ GRATUÏTA : Formació finançada per l'Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat en Serveis Socials (IVAFIQ)

FORMULARI D'INSCRIPCIÓ  

 

CRITERIS D'ADMISSIÓ

Es reservarà un 30% de les places per a professionals que es troben en situació de desocupació i/o siguen recentment titulades. Cas de no ser cobertes aquestes per les sol·licituds presentades, el seu excedent se sumarà afegirà al de persones professionals en actiu i col·legiades.
Per a l'adjudicació de plaça en acció formativa es prendrà en consideració la finalitat del curs i els qui desenvolupen activitats professionals directament relacionades amb l'objecte del curs.
Per a l'accés als cursos de formació es prioritzarà a les persones professionals de l'Atenció Secundària. Tan sols en cas de no existir suficient contingent d'aquestes, es procedirà a seleccionar a persones professionals de les administracions públiques valencianes, a excepció del personal de la Generalitat.
Com a últim criteri a aplicar, i en condicions d'igualtat en el compliment dels anteriors, s'atendrà l'ordre de recepció de les sol·licituds.

 

Per a qualsevol consulta  hauràs de dirigir-te al correu: formacion@cotsalacant.es o al telèfon 609589873

 

Pla Formatiu emparat en  el conveni entre la Vicepresidència Segona  i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge i  el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, el Col·legi Oficial de Treball Social de València, el Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant,  el Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló i el Col·legi Oficial d'Educadores i Educadors Socials de la Comunitat Valenciana, per a la formació de persones professionals del sistema públic Valencià de Serveis Socials.

 

 

 

Logo de Sempre Teua - la teua llengua
Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
Logo de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

Compartir en...

© Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant

Aquesta web utilitza cookies…+info