CURSE ABORDATGE A LA INTERVENCIÓ AMB FAMÍLIES DES DE L'ENFOCAMENT DE LA TERÀPIA FAMILIAR SISTÈMICA

08.02.2023
 
 
Dates: PENDENTS DE CONCRETAR. Si estàs interessat/a pots inscriure't i t'avisarem en el moment en què s'arribe al número mínim establit d'inscrits i per tant puguen tancar-se les dates.
Núm. d'hores lectives:  38 hores 
Modalitat:presencial
Lloc: A la Casa Prytz, seu de l'Institut de la Família “Dr. Pedro Herrero” de la Diputació d'Alacant.Carrer Ramón de Campoamor, 25 .03550 – Sant Joan d'Alacant - Alacant
Dirigit: Treballadors/as socials col·legiats/as en el COTSA.



ANTECEDENTS


TERÀPIA FAMILIAR:

La teràpia familiar sistèmica és una modalitat terapèutica basada en la Teoria General de Sistemes que treballa amb la família com a unitat de tractament. Aquesta teràpia de tipus holística i integradora, centra el focus en les relacions interpersonals ja que concep a la família com un sistema en el qual els seus membres interrelacionen, influeixen i són influïts entre si.

Davant una problemàtica familiar, el terapeuta analitzarà el sistema familiar i els seus subsistemes (conjugal, parental, fratría) als quals pertanyen els seus membres per a identificar i diagnosticar les relacions i comprendre la dinàmica relacional de les persones a les quals està tractant. És a dir, el tractament abordarà a l'individu com a part d'un grup en lloc de fer-lo de forma aïllada, per a comprendre els aprenentatges socials que ha obtingut i la manera en què interactua amb les persones que ho envolten.

Com tot sistema, la família necessita uns límits, una jerarquia, unes regles de funcionament i una manera peculiar de comunicar-se que permeten, l'adaptació i el creixement de cadascun dels seus membres durant els diferents moments del cicle vital.

L'objectiu de la teràpia familiar és comprendre el tipus de sistema familiar en el qual es troba la persona que sol·licita ajuda per a identificar l'origen dels conflictes i redefinir aquelles formes disfuncionals de relacionar-se que poden provocar sofriment a la família. Així mateix, el terapeuta proporcionarà eines per a prevenir situacions similars en el futur.

Des del IAF, atenem les famílies en circumstàncies com ara:

Conflictes de parella
Nous models de famílies
Crisis provocades pel canvi en el cicle vital (Criança, adolescència, niu buit…)
Altres situacions de crisis que requerisquen intervenció amb el nucli familiar


INFORMACIÓ RELATIVA AL IAF:

L'Institut de la Família “Dr. Pedro Herrero”, també conegut com a Institut Alacantí de la Família (IAF) és un Organisme Autònom de la Diputació d'Alacant amb més de 25 anys d'experiència en la labor assistencial, així com en la formació i capacitació a professionals que treballen directa i indirectament amb famílies.

El IAF compta amb un equip multidisciplinari compost per psiquiatres, psicòlegs clínics, psicòlegs, treballadors socials, antropòlegs, tots ells experts en Teràpia familiar sistèmica i amb àmplia experiència tant en l'activitat clínica com formativa.

Com a organisme públic i recurs especialitzat referent a la província, ofereix atenció gratuïta a les famílies mitjançant informe de derivació emès per altres dispositius de la xarxa assistencial (Equips d'Atenció Primària de salut, Serveis Socials, Serveis Hospitalaris, Unitats de Salut Mental, Justícia i Protecció del Menor, Instituts d'Ensenyament Secundari, Associacions...).

La seua activitat assistencial incideix en la resolució de conflictes interpersonals aplicats al camp familiar, mitjançant orientació, avaluació i tractament de les disfuncions familiars (conflictes de parella, adolescents amb problemàtica familiar, nous models de família, crisis provocades per canvis en el cicle vital…). El context teòric i metodològic aplicat és el model sistèmic relacional, amb coneixements i tècniques derivats de la disciplina de la Teràpia Familiar.

L'activitat formativa i de sensibilització també constitueix una important línia de treball amb el desenvolupament de programes específics d'abast local, nacional o europeu.  

En aquesta línia, i a fi de donar a conèixer la pràctica de la teràpia familiar i promoure la salut en les relacions familiars, el IAF compta amb convenis amb la Conselleria de Sanitat i diverses Universitats públiques i privades per a la formació de col·lectius professionals específics (residents i especialistes en Salut Mental i Atenció Primària), rotacions pràctiques, beques, seminaris...

També imparteix, dos títols universitaris (Especialista en Intervenció i Teràpia Familiar i Màster en Intervenció i Teràpia Familiar) amb la Universitat Miguel Hernández d'Elx. Tots dos títols estan acreditats per la Federació Espanyola d'Associacions de Teràpia Familiar (FEATF) com a “Programa de psicoteràpia familiar”.

El centre compta amb una àmplia experiència en Investigació, destacant els treballats realitzats en el marc de 7 projectes europeus, 5 d'ells liderats pel IAF; i en assessorament tècnic a equips tècnics de Serveis Socials dels municipis de la província, en matèria d'intervenció amb famílies.



Objectius:

Els participants tindran l'oportunitat de:

Conèixer altres competències i habilitats en la intervenció amb famílies per a incorporar en les funcions del col·lectiu de treball social.
Conèixer el recurs públic “Institut de la Família Dr. Pedro Herrero” (IAF) de Diputació d'Alacant, el seu procediment de derivació de casos i de treball en xarxa.
Aprendre aspectes conceptuals bàsics de la Teràpia Familiar Sistèmica.
Intervenir i col·laborar, amb l'acompanyament de Treballadores Socials i Psicòlogues - terapeutes familiars, en el procés d'estudi i tractament terapèutic de casos reals de famílies amb dificultats funcionals ateses en el **IAF.
Rebre assessorament entorn de casos, en paper, aportats per l'alumnat.
 

Metodologia:

Exposició teoricopràctica recolzada en casos reals de teràpia familiar.

És PRESENCIAL i cerca un aprenentatge en el grup mitjançant la participació dels assistents. L'activitat es basa en cinc dies d'abordatge de conceptes claus, així com quatre dies de posada en pràctica de coneixements mitjançant l'observació EN DIRECTE i participació en casos de teràpia familiar, així com espais per al debat i assessorament entorn de casos aportats per l'alumnat. 

Les pràctiques de visionat en directe de sessions de teràpia familiar, conduïdes pels terapeutes familiars de l'Institut Alacantí de la Família (**IAF), comptaran amb un espai per a la presentació dels casos (Derivació, demanda, problemàtica, intervencions realitzades...), observació en directe i posterior debat en grup amb propostes d'hipòtesis, estratègies d'intervenció i participació en la devolució a la família.



Calendari i continguts:

La formació consta de cinc vesprades de teoria i quatre matins de pràctiques.

Les classes TEORIQUES s'imparteixen en horari de 16.00 a 20.00, amb 30 minuts de descans a meitat de vesprada.

Sessió 1

María A. Lopez París Bienvenida i presentació del curs

Rosa Mª Ortega Ruiz La família com a sistema.



Sessió 2

Patrícia Valls Valentín Genograma

Rosa De l'Arc Jodar Primera entrevista familiar



Sessió 3

Inmaculada Garay Reyes Ciclo Vital Familiar

Eleni Galatso Poulou Disfuncions familiars



Sessió 4

Verónica Castelló Alberola. Famílies multiproblematiques

Laura Ferré Martínez-Pinna .Treball en xarxa



Sessió 5 (Es finalitza a les 18.00)

Immaculada Carriler Aroca. El procés de la Teràpia Familiar



Les sessions PRÀCTIQUES de VISIONAT DE CASOS s'imparteixen en horari de 9.00 a 14.00, amb 30 minuts de descans a meitat de demà.

                                  

Sessió 1

Rosa Mª OrtegaCaso 1

Verónica CastellóCaso 2



Sessió 2

Inmaculada GarayCaso 3

Rosa de l'Arc. Cas 4



Sessió 3

Immaculada Carriler. Cas 5

Laura Ferré. Cas 6



Sessió 4

Eleni Galatso Poulou. Cas 7

Patrícia Valls. Cas 8



Si el grup té interès i capacitat per a presentar casos (en paper) amb problemàtica familiar, alguns d'aquests espais seran emprats per al debat i assessorament entorn dels assumptes aportats per l'alumnat.



3. PROFESSORAT QUE PARTICIPA

Professionals de l'Institut de la Família “Dr Pedro Herrero” (I.A.F.)

Carriler Aroca, Immaculada      Psicòloga clínica, Terapeuta Familiar

Castelló Alberola, Verónica       Psicóloga, Terapeuta Familiar

De l'Arc Jodar, Rosa                Psicòloga clínica, Terapeuta Familiar

Ferre Martínez - Pinna, Laura    Trabajadora social, Terapeuta Familiar

Galatsopoulou, Eleni                 Psicòloga, Terapeuta Familiar

Garay Reyes, Inmaculada         Treballadora social, Terapeuta Familiar

Lopez París, María A.               ADE - Coordinadora del curs

Ortega Ruiz, Rosa María           Psiquiatra, Terapeuta Familiar

Valls Valentín, Patricia            Trabajadora social, Terapeuta Familiar



 LECTURES RECOMANADES

Espina, A (2010). Manual d'avaluació familiar i de parella. Guia per a terapeutes i consellers familiars. Editorial **CCS.
Minuchin, S. (2003). Famílies i Teràpia Familiar. Editorial Gedisa.
Minuchin, S. i H.C. Fishman (1983). Tècniques de teràpia familiar. Editorial Paidós.
Navarro Góngora, J (1992). Tècniques i programes en teràpia familiar. Editorial Paidós.
Ochoa de Alda, I. (1995). Enfocaments en teràpia familiar sistèmica. Editorial Herder.


MATRÍCULA ( Tindran prioritat d'admissió les persones col·legiades en el COTSA que hagen realitzat el curs d'introducció)
 
Nota:

Les persones col·legiades en altres Col·legis Professionals de Treball Social , tindran dret al preu del curs establit en l'opció " col·legiat/a en actiu", sempre que adjunten justificant del seu col·legi de referència de trobar-se al corrent de quotes.

Col·legiat/a en actiu: 135€

OPCIÓ A--DESCOMPTE DEL 50% PER A COL·LEGIATS/AS COTSA:  67€

a.- Col·legiat/a en desocupació que no perceben prestació per desocupació.

b.- Col·legiat/a en desocupació que perceben una prestació per desocupació igual o menor que el subsidi per desocupació vigent a cada moment .

c.- Col·legiat/a en actiu que perceben un salari igual o menor que el subsidi per desocupació vigent a cada moment .



OPCIÓ B--DESCOMPTE DEL 25% PER A COL·LEGIATS/AS COTSA:  108€

1-Per a col·legiats/as en actiu que perceben un salari entre la quantia del subsidi per desocupació vigent a cada moment i el salari mínim interprofessional vigent a cada moment .

2- Per a col·legiats/as en desocupació que perceben una prestació per desocupació entre la quantia del subsidi per desocupació vigent a cada moment i el salari mínim interprofessional vigent a cada moment .



PERÍODE DE MATRÍCULA: Del 2 al 22 de maig o fins a cobrir places. PLACES LIMITADES



COM EM MATRICULE:

Una vegada s'òbriga el formulari de matrícula hauràs d'emplenar-lo  , enviar-lo i esperar que a través del correu electrònic des de l'àrea de formació se't confirme que comptes amb plaça i se't faciliten les instruccions per a fer el pagament. 
 Si estàs interessat/a pots inscriure't i t'avisarem en el moment en què s'arribe al número mínim establit d'inscrits i per tant puguen tancar-se les dates.


FORMULARI DE MATRÍCULA 
 
Normes de devolució de cursos anul·lats pels inscrits:
 
Fins a quatre dies abans, devolució íntegra de l'import del curs.
 
Després del quart dia fins al mateix dia del curs se'ls retornarà el 30% de l'import d'aquest.
 
Només s'acceptaran devolucions per malaltia o treball degudament justificats o defunció familiar. 
 
 
 
Per a contactar amb l'àrea de formació:
 
 Correu: formacion@cotsalacant.es
 
Telèfon: 609589873.
 
 
 
 

Logo de Sempre Teua - la teua llengua
Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
Logo de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

Compartir en...

© Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant

Aquesta web utilitza cookies…+info