CURSE INTRODUCCIÓ A LA INTERVENCIÓ AMB FAMÍLIES DES DE L'ENFOCAMENT DE LA TERÀPIA FAMILIAR SISTÈMICA.

08.02.2023
 
COMPLET!!
 
Inici del curs: 8 de maig
Finalització del curs: 10 de maig
Núm. d'hores lectives:  18 hores 
Horari: dilluns,  Dimarts i dimecres 9 a 15h
Modalitat:presencial
Lloc: A la Casa Prytz, seu de l'Institut de la Família “Dr. Pedro Herrero” de la Diputació d'Alacant.Carrer Ramón de Campoamor, 25 .03550 – Sant Joan d'Alacant - Alacant
Dirigit: Treballadors/as socials col·legiats/as



ANTECEDENTS


TERÀPIA FAMILIAR:

La teràpia familiar sistèmica és una modalitat terapèutica basada en la Teoria General de Sistemes que treballa amb la família com a unitat de tractament. Aquesta teràpia de tipus holística i integradora, centra el focus en les relacions interpersonals ja que concep a la família com un sistema en el qual els seus membres interrelacionen, influeixen i són influïts entre si.

Davant una problemàtica familiar, el terapeuta analitzarà el sistema familiar i els seus subsistemes (conjugal, parental, fratría) als quals pertanyen els seus membres per a identificar i diagnosticar les relacions i comprendre la dinàmica relacional de les persones a les quals està tractant. És a dir, el tractament abordarà a l'individu com a part d'un grup en lloc de fer-lo de forma aïllada, per a comprendre els aprenentatges socials que ha obtingut i la manera en què interactua amb les persones que ho envolten.

Com tot sistema, la família necessita uns límits, una jerarquia, unes regles de funcionament i una manera peculiar de comunicar-se que permeten, l'adaptació i el creixement de cadascun dels seus membres durant els diferents moments del cicle vital.

L'objectiu de la teràpia familiar és comprendre el tipus de sistema familiar en el qual es troba la persona que sol·licita ajuda per a identificar l'origen dels conflictes i redefinir aquelles formes disfuncionals de relacionar-se que poden provocar sofriment a la família. Així mateix, el terapeuta proporcionarà eines per a prevenir situacions similars en el futur.

Des del IAF, atenem les famílies en circumstàncies com ara:

Conflictes de parella
Nous models de famílies
Crisis provocades pel canvi en el cicle vital (Criança, adolescència, niu buit…)
Altres situacions de crisis que requerisquen intervenció amb el nucli familiar


INFORMACIÓ RELATIVA AL IAF:

L'Institut de la Família “Dr. Pedro Herrero”, també conegut com a Institut Alacantí de la Família (IAF) és un Organisme Autònom de la Diputació d'Alacant amb més de 25 anys d'experiència en la labor assistencial, així com en la formació i capacitació a professionals que treballen directa i indirectament amb famílies.

El **IAF compta amb un equip multidisciplinari compost per psiquiatres, psicòlegs clínics, psicòlegs, treballadors socials, antropòlegs, tots ells experts en Teràpia familiar sistèmica i amb àmplia experiència tant en l'activitat clínica com formativa.

Com a organisme públic i recurs especialitzat referent a la província, ofereix atenció gratuïta a les famílies mitjançant informe de derivació emès per altres dispositius de la xarxa assistencial (Equips d'Atenció Primària de salut, Serveis Socials, Serveis Hospitalaris, Unitats de Salut Mental, Justícia i Protecció del Menor, Instituts d'Ensenyament Secundari, Associacions...).

La seua activitat assistencial incideix en la resolució de conflictes interpersonals aplicats al camp familiar, mitjançant orientació, avaluació i tractament de les disfuncions familiars (conflictes de parella, adolescents amb problemàtica familiar, nous models de família, crisis provocades per canvis en el cicle vital…). El context teòric i metodològic aplicat és el model sistèmic relacional, amb coneixements i tècniques derivats de la disciplina de la Teràpia Familiar.

L'activitat formativa i de sensibilització també constitueix una important línia de treball amb el desenvolupament de programes específics d'abast local, nacional o europeu.  

En aquesta línia, i a fi de donar a conèixer la pràctica de la teràpia familiar i promoure la salut en les relacions familiars, el IAF compta amb convenis amb la Conselleria de Sanitat i diverses Universitats públiques i privades per a la formació de col·lectius professionals específics (residents i especialistes en Salut Mental i Atenció Primària), rotacions pràctiques, beques, seminaris...

També imparteix, dos títols universitaris (Especialista en Intervenció i Teràpia Familiar i Màster en Intervenció i Teràpia Familiar) amb la Universitat Miguel Hernández d'Elx. Tots dos títols estan acreditats per la Federació Espanyola d'Associacions de Teràpia Familiar (FEATF) com a “Programa de psicoteràpia familiar”.

El centre compta amb una àmplia experiència en Investigació, destacant els treballats realitzats en el marc de 7 projectes europeus, 5 d'ells liderats pel IAF; i en assessorament tècnic a equips tècnics de Serveis Socials dels municipis de la província, en matèria d'intervenció amb famílies.



Objectius:

Els participants tindran l'oportunitat de:

Conèixer altres competències i habilitats en la intervenció amb famílies per a incorporar en les funcions del col·lectiu de treball social.
Conèixer el recurs públic “Institut de la Família Dr. Pedro Herrero” (IAF) de Diputació d'Alacant, el seu procediment de derivació de casos i de treball en xarxa.
Introducció a aspectes conceptuals bàsics de la Teràpia Familiar Sistèmica a propòsit de casos pràctics.
Participar, amb l'acompanyament de Treballadores Socials i Psicòlogues - terapeutes familiars, en el procés d'estudi i tractament terapèutic de casos reals de famílies amb dificultats funcionals ateses en el **IAF.


Continguts:

Presentació del recurs i de la disciplina de la Teràpia Familiar Sistèmica.
Procediment de derivació de casos al IAF.
Visionat i treball sobre casos atesos en directe


Metodologia:

Exposició teoricopràctica recolzada en casos reals de teràpia familiar.

És PRESENCIAL i cerca un aprenentatge en el grup mitjançant la participació dels assistents. L'activitat es basa en un primer dia de presentació del recurs i introducció a conceptes claus, així com un segon i tercer dia d'observació EN DIRECTE de casos de teràpia familiar.  Aquesta activitat, conduïda pels terapeutes familiars de l'Institut Alacantí de la Família (**IAF), comptarà amb un espai per a la presentació dels casos (Derivació, demanda, problemàtica, intervencions realitzades...), observació en directe i posterior debat en grup amb propostes d'hipòtesis, estratègies d'intervenció i participació en la devolució a la família.



Desenvolupament:

Dilluns 08 de maig:

9.00 - 10.00      Bienvenida. Presentació del centre i de les seues activitats.
10.00 - 11.30    Introducció a la família com a sistema. La demanda, la derivació i el diagnòstic familiar.
11.30 - 12.00    Pausa Cafè
12.00 - 15.00    Treball sobre un cas de teràpia familiar visionat en directe.


Dimarts 09 de maig:

9.00 - 11.30      Treball sobre un cas de teràpia familiar visionat en directe.
11.30 - 12.00    Pausa cafè
12.00 – 15:00   Treball sobre un cas de teràpia familiar visionat en directe.


Dimecres 10 de maig:

9.00 - 11.30      Treball sobre un cas de teràpia familiar visionat en directe.
11.30 - 12.00    Pausa cafè
12.00 – 15.00   Espai de debat amb l'alumnat.


 PROFESSORAT QUE PARTICIPA

Professionals de l'Institut de la Família Dr Pedro Herrero (I.A.F.)

Carriler Aroca, Inmaculada

Castelló Alberola, Verónica

De l'Arc Jodar, Rosa

Ferre Martínez - Pinna, Laura

Galatsopoulou, Eleni

Garay Reyes, Inmaculada

Lopez París, María A.

Ortega Ruiz, Rosa María

Valls Valentín, Patricia



 LECTURES RECOMANADES



Espina, A (2010). Manual d'avaluació familiar i de parella. Guia per a terapeutes i consellers familiars. Editorial CCS.
Minuchin, S. (2003). Famílies i Teràpia Familiar. Editorial Gedisa.
Minuchin, S. i H.C. Fishman (1983). Tècniques de teràpia familiar. Editorial Paidós.
Navarro Gongora, J (1992). Tècniques i programes en teràpia familiar. Editorial Paidós.
Ochoa de Alda, I. (1995). Enfocaments en teràpia familiar sistèmica. Editorial Herder.
M. Mcgoldrick i R. Gerson. ed Gedisa (1985). Genogrames en la Evaluacion familiar.


MATRÍCULA GRATUÍTA ( Tindran prioritat d'admissió les persones col·legiades en el COTSA i finalment les persones col·legiades en altres col·legis professionals de TS)

PERÍODE DE MATRÍCULA: Del 29 de març al 26 d'abril o fins a cobrir places. PLACES LIMITADES



COM EM MATRICULE:

Una vegada s'òbriga el formulari de matrícula hauràs d'emplenar-lo  , enviar-lo i esperar que a través del correu electrònic des de l'àrea de formació se't confirme que comptes amb plaça .



FORMULARI DE MATRÍCULA ( S'obrirà el 29 de MARÇ a les 17h)



IMPORTANT: Et recordem que per a totes aquelles activitats gratuïtes que organitza el col·legi, s'estableix la següent pauta:

Aquelles persones que, havent-se inscrit, no assistisquen a la formació i no comuniquen la no assistència amb la suficient antelació com per a avisar al següent inscrit en la llista d'espera, seran penalitzades en la pròxima inscripció que realitzen i només podran assistir en el cas que una vegada admesos tots els inscrits quedaren places.
 
 
 
 
 
Per a contactar amb l'àrea de formació:
 
 Correu: formacion@cotsalacant.es
 
Telèfon: 609589873.
 
 
 
 

Logo de Sempre Teua - la teua llengua
Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
Logo de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

Compartir en...

© Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant

Aquesta web utilitza cookies…+info