El treball social, un recurs per a no deixar a ningú arrere

18.03.2022
 
 
 
El treball social, un recurs per a no deixar a ningú arrere
 
Mª Dolores Soler Aznar (*)
 
 
 
Les tensions internacionals de l'economia, la pugna pels recursos naturals, l'especulació amb l'energia, l'escassetat d'aliments i d'aigua, el canvi climàtic, els conflictes territorials i les guerres estan destruint territoris, posant en perill la vida de moltes persones i generant crisis humanitàries. En la nostra comunitat creix l'exclusió severa, persisteixen altes taxes de pobresa en famílies desfavorides, xiquets i xiquetes, joves, dones, persones en situació de dependència i població migrant. Moltes llars tenen dificultats per a cobrir les despeses bàsiques de lloguer, electricitat i subsistència, al que cal afegir l'exclusió residencial, la pobresa energètica i la bretxa digital.
 
El present i el futur de la nostra societat necessàriament han d'articular-se entorn del respecte i la convivència harmònica amb el planeta, cuidant la naturalesa i promovent un desenvolupament sostenible i igualitari. Al mateix temps, tots els éssers humans han de conviure i ser reconeguts en igualtat, totes les persones han de tindre garantits els seus drets de ciutadania i l'accés a una vida digna. Per a això és necessari enfortir les xarxes de suport soci-comunitari i donar prioritat a les polítiques de protecció i d'inclusió social amb les quals reduir les desigualtats socials.
 
Com a figura de referència per a garantir drets i lluitar contra els processos d'exclusió, les treballadores i els treballadors socials presten suports especialitzats a les persones que pateixen violències, maltractament o pobresa, promouen el benestar, la participació i la inclusió de totes i de tots en l'escenari social. Tenen responsabilitats professionals en els serveis socials d'atenció primària, dependència, justícia, educació, sanitat, entre altres àmbits d'intervenció, donant resposta a les necessitats emergents dels col·lectius vulnerables i desfavorits, i sent agents indispensables perquè ningú es quede arrere.
 
A més de realitzar les labors habituals en els seus llocs de treball compromesos amb la seua responsabilitat social, en els últims temps, han hagut d'assumir l'atenció en primera línia de les necessitats socials generades per la pandèmia i les seues múltiples conseqüències, així com l'emergència social de les persones refugiades que arriben a la nostra província per la guerra d'Ucraïna amb necessitats urgents d'acolliment. Tot això desborda a un col·lectiu professional que realitza una labor essencial, que és insuficient en el seu número i que es troba sotmés a una gran sobrecàrrega laboral i emocional.
 
La celebració del Dia Mundial del Treball Social és precisament una iniciativa que té per finalitat posar en valor davant la societat i donar visibilitat als qui es dediquen d'una manera o un altre al Treball Social. És una data per a destacar i agrair l'enorme esforç que realitzen els treballadors i les treballadores socials que donen el millor de si mateixos per a la construcció d'un món en el qual es protegisca el medi ambient i a les persones. El Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant se suma a aquesta iniciativa reivindicant la importància estratègica d'aquesta professió per a salvaguardar drets, millorar les oportunitats, la qualitat de vida de totes les persones i garantir la justícia social. Alertem que en les circumstàncies actuals els sistemes de protecció social poden ser insuficients, sent necessari reforçar-los amb accions conjuntes i solidàries de les instàncies polítiques, els agents socials, els professionals i la ciutadania per a continuar construint juntes i junts un nou món eco-social sense deixar a ningú arrere (**).
 
 
 
(*) Presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant
 
(**) El segon dimarts del mes de març se celebra el Dia Mundial del Treball Social. El lema triat per a enguany ha sigut: “Construint juntes i junts un nou món eco-social sense deixar a ningú arrere”.
 

Logo de Sempre Teua - la teua llengua
Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
Logo de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

Compartir en...

© Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant

Aquesta web utilitza cookies…+info