Dia Mundial de la Salut Mental: “Atenció de salut mental per a tots: fem-la realitat”

11.10.2021

El 10 d'octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental, impulsat per la Federació Mundial per a la Salut Mental (WFMH) i secundat per la Organització Mundial de la Salut (OMS). Sota el lema d'enguany “Atenció de salut mental per a tots: fem-la realitat”, aquest dia se celebra per a conscienciar a les persones que cuiden de la seua salut mental i donen suport als altres.

Per a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la salut mental es defineix com “un estat de benestar en el qual l'individu és conscient de les seues pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar de manera productiva i fructífera i és capaç de fer una contribució a la seua comunitat”. La situació social i sanitària que ha generat la pandèmia pel COVID-19 ha afectat a tota la població. Però, com en la majoria de les crisis socials, afecta especialment a les persones més vulnerables i amb menys xarxes de suport.

Les persones amb problemes de salut mental s'han vist especialment afectades per la pandèmia i el confinament. La Confederació Salut Mental Espanya en la seua informe ‘Salut mental i COVID 19: Un any de pandèmia’, afirmava que “Segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), des de l'inici de la pandèmia fins a l'actualitat un 6,4% de la població ha acudit a un professional de la salut mental per alguna mena de símptoma, sent el major percentatge un 43,7% per ansietat i un 35,5% per depressió. Més del doble de les persones que han acudit a aquests serveis de salut mental són dones.”

Una enquesta de l'OMS realitzada a mitjan 2020 mostrava clarament que els serveis d'atenció per als trastorns mentals, neurològics i per consum de substàncies s'havien vist considerablement interromputs durant la pandèmia.

Durant l'Assemblea Mundial de la Salut de maig de 2021, els governs de tot el món van reconéixer la necessitat d'ampliar els serveis de salut mental de qualitat a tots els nivells i van recolzar el Pla d'Acció Integral sobre Salut Mental 2013-2020 de l'OMS, incloses les opcions d'aplicació actualitzades del Pla i els indicadors per a mesurar els progressos.

La nova realitat a la qual ens estem enfrontant, el teletreball, la desocupació, la falta de contacte físic amb familiars, amics, la sensació de no saber què ocorrerà i, en moltes ocasions la falta d'informació, pot afectar de forma més significativa a les persones amb trastorns de salut mental.

El passat 17 de setembre de 2021 es presentava una proposició de Llei General de Salut Mental en el Congrés dels Diputats pel Grup Parlamentari Confederal d'Unides Podem-En Comú Podem-Galícia en comú. Volem destacar d'aquesta proposició de Llei que introdueix algunes qüestions noves i beneficioses al Sistema de Salut Mental a Espanya, com per exemple en els seus articles 27, 28 i 29 en els quals es proposa la formació en salut mental a totes les persones que treballen en el sistema, la investigació i la lluita contra l'estigma.

Volem aprofitar aquest dia per a reivindicar la figura del/de la treballador/a social en salut mental. L'objectiu de tota intervenció és abordar de manera global i integral els diferents àmbits (salut, personal, convivencial, econòmic-laboral i social), treballant amb les persones des de les seues habilitats i capacitats personals, potenciant la seua autonomia personal, participació i protagonisme, els seus recursos personals i xarxes relacionals, afavorint processos d'inclusió social i laboral. En aquest marc, el treball social desenvolupa les seues funcions, integrant prevenció, promoció, assistència i rehabilitació.

I és així com volem que quede reflectit en aquest projecte de llei. Hem aconseguit que se'ns referencie en l'article 26, sobre les ràtios mínimes de professionals de la salut mental. Els i les treballadores socials apareixen com a professió necessària per al Sistema Nacional de Salut, però no estableix, com així ho fa amb altres professions, una ràtio mínima d'aquests. Considerem que en aquest aspecte la futura llei ha de recollir una ràtio concorde a la població a la qual s'atén i a la mena de servei.

Considerem igual de rellevant que en la definició del dret a la protecció de la salut mental es tinga en compte no sols atenció sanitària i social de qualitat, sinó també educativa, laboral, judicial i d'habitatge. Amb mesures de prevenció, promoció i atenció de la salut mental transversals a tots els sistemes públics de protecció.

A la fi de març del 2020 el Consell General del Treball Social va elaborar unes recomanacions des del Treball Social i Salut Mental que considerem interessants per a tornar a compartir en el Dia Mundial de la Salut.

La Federació Internacional de Treball Social (FITS) també s'ha sumat a aquest dia demanant en el seu comunicat major igualtat i sol·licitant una major inversió en l'atenció per a la salut mental. A més, en suport a l'Associació Psicogeriatría Internacional (IPA), durant la setmana de l'1 al 10 d'octubre secunda la Setmana de Concientización sobre la Salut Mental dels Adults Majors. Aquesta iniciativa, que va començar l'1 d'octubre amb el Dia Internacional de les Persones Majors de les Nacions Unides, inclou programes diaris, informació descargable i missatges de vídeo de simpatitzants de tot el món. La Setmana de Concientización sobre la Salut Mental dels Adults Majors té com a objectiu crear consciència sobre l'impacte de la discriminació per edat en els resultats de salut i reduir l'estigma de les condicions de salut mental. 

 

Logo de Sempre Teua - la teua llengua
Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
Logo de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

Compartir en...Compartir en Facebook Compartir en Twitter Compartir en Linkedin

© Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant

Aquesta web utilitza cookies…+info