CONSELL NACIONAL DE TREBALL SOCIAL: Carta oberta: per què es invisibilizan els Serveis Socials en el Nou Govern?

14.01.2020

Sembla ser que diem que defensem, però no ens impliquem, diem que donem suport però no aportem, diem que volem situar a Espanya com a referent en la protecció dels Drets Socials i no ens comprometem.

I de què serveix un compromís signat per PSOE i Unides Podem per la Defensa del Sistema Públic de Serveis Socials com IV Pilar de l'Estat de Benestar, si se li invisibiliza i ni se'l nomena?.

El Sistema Públic de Serveis Socials és l'IV Pilar de l'Estat de Benestar fonamental en la Defensa dels Drets Socials juntament amb Sanitat, Educació i Pensions.

Si parlem de recuperació econòmica i social, cal un altre model de convivència l'eix central de la qual siga la Dignitat, la Justícia Social i el respecte als Drets Humans i Socials. Més encara quan ens fem la següent pregunta: des d'on s'exerceixen aqueixos drets?, la defensa, consecució i desenvolupament dels Drets Socials es vertebren en un Sistema Públic de Serveis Socials que ha costat més de 30 anys construir amb l'esforç de la ciutadania, les administracions, les institucions i els i les professionals.

Reforçar amb una Vicepresidència la importància dels Drets Socials (qüestió que ens sembla positiva i que així s'ha expressat) implica realitzar accions i intervencions a favor de la defensa i el fiançament d'aquests, així com dels drets de la ciutadania. I com fer-ho si no es reconeix tot un Sistema ja creat i construït per a fer valdre aqueixos drets?.

Una de les fortaleses del nostre Sistema Públic de Serveis Socials és que hi ha tota una xarxa d'atenció en els 8.140 municipis de l'Estat, intervenint i acompanyant els processos personals, familiars, grupals i comunitaris. Se'ns oblida que Estat, Comunitats Autònomes i Ajuntaments es van comprometre amb corresponsabilitat a mantenir tota una xarxa d'atenció en la intervenció social.

Per què fer aquest pas arrere en la configuració dels Ministeris?. Per què no crear un Ministeri de Serveis Socials com venim reclamant des de la professió?. I no és potser tan important com un Ministeri de Seguretat Social, Educació o Sanitat, o com pot ser el d'Igualtat o Transició Ecològica. No són tant o més rellevants els Serveis Socials? Un sistema de protecció imprescindible, universal, públic, de qualitat per a la cohesió i la justícia social.  

Aquesta absència de coherència entre al que s'han compromès PSOE I Unides Podem i el que expressen suposa sense cap dubte fer oïda sords al que durant anys venim demandant la professió del treball social, els actors socials i representants institucionals (de l'àmbit social, professional, sindical, tercer sector, associatiu i universitari) que conjuminant i conciliant idees, pensaments i reflexions sobre els Serveis Socials creiem fermament en l'articulació d'una política d'Estat que gire entorn de la necessitat d'una visió estratègica de desenvolupament dels Serveis Socials.

 En aquesta amalgama de Ministeris es parla de drets, d'inclusió i d'igualtat, si es pretén guiar la legislatura del Govern progressista per a donar resposta als reptes de la societat espanyola, configuren-se els Ministeris com a òrgans vertebradors d'aqueixos drets i tinguen-se en compte des que Sistemes Públics es fan efectius.

Des del Treball Social continuarem teixint xarxes de compromís amb EL SOCIAL, fent visible: la garantia dels drets socials de ciutadania, la proximitat en la seua aplicació, la participació ciutadana, la complicitat amb els actors socials, l'anàlisi conjunta de la seua realitat i l'esforç comú per a transformar cap a una societat més justa, democràtica i més igualitària.

#ServiciosSocialesPorSuNombre

#Los4PilaresBienestarSocial

 

Logo de Sempre Teua - la teua llengua
Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
Logo de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

Compartir en...

© Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant

Aquesta web utilitza cookies…+info